Hlavní obsah

Kennedymu našli v mozku mrtvou larvu parazita. Na Bidena s Trumpem si věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislý kandidát na amerického prezidenta Robert F. Kennedy jr. ve středu v listu The New York Times přiznal, že v roce 2010 měl výpadky paměti. Důvodem byla larva tasemnice, které se mu dostala do mozku, kde uhynula. Navíc prodělal otravu rtutí. Přesto říká, že oproti oběma stranickým kandidátům je ve skvělé kondici a Trumpa i Bidena by prý porazil, i kdyby pozřel dalších pět larev.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Robert F. Kennedy Jr.

Článek

Kennedy v rozhovoru pro The New York Times popsal, že měl tak vážné problémy, že měl jeho přítel obavy, že by mohl mít nádor na mozku. Jeho strýc senátor Edward Kennedy ho měl.

Magnetická rezonance v roce 2012 ukázala tmavé místo na mozku, které považovali specialisté za nádor a doporučili mu operaci. Když ale jel do nemocnice, kde ho měl operovat stejný neurochirurg jako jeho strýce, volal mu jiný lékař z jiné nemocnice, newyorské presbyteriánské, jenž přišel s jinou hypotézou - Kennedy má v mozku uhynulého parazita.

Abnormalita na scanu prý byla způsobena „larvou, která se mi dostala do mozku a část ho pozřela a pak uhynula,“ řekl Kennedy.

„Tak moc se mi pak třásly ruce.“ Pornoherečka u soudu popisovala sex, který podle Trumpa nebyl

Amerika

Kennedy zřejmě prodělal neurocysticerkózu, kdy se mu do mozku dostala larva tasemnice dlouhočlenné.

Expert z Národní školy pro tropické lékařství z Baylorovy univerzity v Houstonu Peter Hotez popsal, že larva se mozkovou tkání neživila, ale přijímala výživu z krve. Zmínil, že se nemoc těžko odhaluje, protože larvy nejsou na magnetické rezonanci vidět - ta je odhalí až po jejich úhynu, kdy se kolem nich vytváří zvápenatělá cysta. Dodal, že zdravotní problémy bývají dlouhodobé, protože podráždění vede k přehnané imunitní reakci, cytokinové bouři, což může vést k prudkým zánětům.

Do mozku se ale mohl dostat i nějaký jiný parazit z kmene ploštěnců, třeba některé schistosomy (bilharzie), motolice nebo hlístice.

Možnost, že by neurocysticerkóza způsobovala problémy s pamětí a mohla by vést i k demenci, se zatím zkoumá, uvedl Hotez. Tyto problémy spolu s obtížným vybavováním slov, na které si Kennedy také stěžoval, jsou však i typickým příznakem otravy rtutí, které byla u Kennedyho ve stejné době také zjištěna.

Otrava rtutí

Kennedy uvedl, že v té době jedl velké množství ryb, zejména tuňáků a okounů: „Miloval jsem tuňákové sendviče.“ Hladina rtuti v krvi u něj prý překračovala desetinásobek bezpečné míry.

Environmentální chemička Elsie Sunderlandová z Harvardovy univerzity uvedla, že tato hladina není překvapující u někoho, kdo jí takové množství plodů moře.

Kennedy dlouhodobě upozorňuje na nebezpečí kontaminace rtutí, která se ukládá v těle dravých ryb. Nebezpečím představují vody pod uhelnými elektrárnami. Kennedy ale také vedl boj proti thimerosalu, což je látka obsahující rtuť, která se používá u některých vakcín. Tvrdil, že vede k autismu, což se ovšem nikdy neprokázalo.

Tasemnicí se podle vedení své kampaně zřejmě nakazil, když hodně cestoval pro Africe, Jižní Americe a Asii v rámci své enviromentnální kampaně, uvedla pro CNN mluvčí Kennedyho prezidentské kampaně Stepranie Spearová.

„Problém byl vyřešen před více než deseti lety a má dobré fyzické i duševní zdraví. Zpochybňovat jeho draví je směšné vzhledem k jeho protivníkům,“ dodala. Těmi jsou 81letý Joe Biden a 77letý Donald Trump. Kennedymu je sedmdesát.

Kennedy poté na síti X uvedl: „Nabízím, že sním dalších pět mozkových červů a stejně porazím prezidenta Trumpa a prezidenta Bidena v debatě. Jsem si jist výsledkem i s handicapem šesti červů.“

Trpí přitom i dalšími neduhy - arteriální fibrilací spojenou se srdeční arytmií nebo neurologickými problémy vedoucími ke křečím v hlasivkách a dysfonii.

Nezávislý uchazeč o Bílý dům Kennedy může uškodit Bidenovi i Trumpovi

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám