Hlavní obsah

Když byla Clintonová ministryní, její nadace získala milión dolarů od Kataru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nadace Hillary a Billa Clintonových získala milión dolarů (24,5 miliónu korun) od Kataru v době, kdy současná prezidentská kandidátka demokratů zastávala funkci ministryně zahraničí. Ačkoli slíbila, že o příspěvcích pro svůj fond od zahraničních vlád bude resort informovat, nestalo se tak. Jak uvedla agentura Reuters, vyplývá to z uniklého e-mailu z počítače šéfa kampaně Clintonové Johna Podesty, zveřejněného organizací WikiLeaks.

Foto: Mike Blake, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Katarská vláda přislíbila nadaci peníze v roce 2011 u příležitosti 65. narozenin bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.

Jeho manželka před svým nástupem do funkce ministryně ve vládě Baracka Obamy v roce 2009 podepsala etické ujednání, ve kterém se zavázala podávat informace o každém novém příspěvku od přispěvatelů své nadace, což byl případ Kataru. Ministerstvo se však o penězích nedozvědělo.

Prý o daru nebylo třeba informovat

„Nadace milión dolarů od Kataru skutečně přijala,“ připustil tento týden podle agentury Reuters mluvčí nadace Brian Cookstra. Nevysvětlil však, proč peníze vyhodnotili jako dar, o němž nebylo třeba ministerský úřad zpravovat.

Podle Reuters není Katar jediným státem, který daroval tomuto dobročinnému fondu finance v době ministrování Clintonové. Šlo mimo jiné o příspěvky Velké Británie, Alžírska a dalších nejméně šesti států.

Clinton nereaguje, Trump má podezření

„Katar sice pokračoval v podpoře nadace, avšak stejně nebo spíše méně než před rokem 2009, kdy se Hillary Clintonová stala šéfkou resortu zahraničních věcí,“ vysvětloval Cookstra.

Zda Katar poskytl nějakou částku během prvních tří let jejího působení v úřadu, odmítl mluvčí sdělit. Vždy však dle jeho slov šlo o podporu celosvětové humanitární práce nadace.

Mluvčí současné prezidentské kampaně Clintonové Podesta na dotazy Reuters nereagoval, stejně tak Bill Clinton.

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump k tomu dodal, že dárci nadace mohli mít speciální přístup na ministerstvo zahraniční, tým jeho soupeřky ve volbách však toto obvinění odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám