Hlavní obsah

Japonsko zaplatí likvidaci trosek vyplavených na pobřeží USA po tsunami

Vyhledání a odstranění trosek, které připlouvají k území USA, zaplatí Japonsko. To si na kompenzaci následků katastrofy ve Spojených státech vyčlenilo pět miliónů dolarů. Vlna tsunami zaplavila severovýchodní pobřeží Japonska loni v březnu.

Foto: Reuters

Trosky a voda v elektrárně Fukušima 1

Článek

Tuny zničeného materiálu, který odplavily rozbouřené vlny do Tichého oceánu, se postupně objevují na plážích Havajských ostrovů a na západním pobřeží USA.

Japonské ministerstvo zahraničí hodlá peníze předat americkému Národnímu úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA), oznámila agentura AP s odvoláním na informace japonské vlády.

Vlna tsunami, vyvolaná mimořádně silným zemětřesením, způsobila miliardové hmotné škody a zabila pravděpodobně přes 18 000 lidí. Pohroma vyvolala katastrofu jaderné elektrárny ve Fukušimě a vynutila si evakuaci až 100 000 Japonců.

Přívalové vlny odnesly do moře milióny tun trosek. Podle odhadů se zhruba 70 procent z nich potopilo na dno Tichého oceánu, ale zbytek putuje východním směrem k americkému pobřeží. Podle NOAA lze očekávat, že trosky se budou postupně vyplavovat příštích několik let. Japonská pomoc má přispět k jejich vyhledání, vylovení a likvidaci.

Mezi troskami jsou například velké plastické nádrže, v nichž japonští rybáři přepravují svůj denní výlov, zbytky plavidel či přístavních mol, doků a bójí. Některé už zachytily pobřežní hlídky na Havaji a ve státě Oregon.

Reklama

Výběr článků

Načítám