Hlavní obsah

Izrael se sháněl po starožitnostech, které poslal do USA na výstavu. Trump je měl doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starožitnosti, které Izrael v roce 2019 poslal na výstavu do Bílého domu a po nichž se pak sháněl, má ve svém sídle na Floridě „skladovat“ bývalý americký prezident Donald Trump. S odkazem na izraelský list Haaretz o tom informuje deník The Telegraph. Starožitnosti vystaveny nebyly, a když je chtěl Izrael vrátit, vyskytly se „nevysvětlitelné komplikace“.

Foto: Marco Bello, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

S odkazem na své zdroje izraelský deník Haaretz uvedl, že „národní poklady“ měly uváznout v Trumpově rezortu Mar-a-Lago v americkém státě Florida a že se je izraelští úředníci marně snaží dostat zpět.

Zdroje listu dále uvedly, že by se nedivily, kdyby předměty „skončily někde v nějaké koupelně“ v Trumpově nemovitosti. Tím narážely na nechvalně proslulé fotografie, jež se objevily v době, kdy bývalý prezident čelil obvinění z údajného špatného nakládání s tajnými dokumenty. Tyto fotografie byly zveřejněny jako součást obžaloby proti Trumpovi. Ten obvinění popírá a označil je za „podvod“.

Byrokratické potíže

Izraelské předměty, včetně starobylých keramických olejových lamp, byly do Spojených států převezeny v roce 2019 na chanukovou akci, které se zúčastnil i tehdejší prezident Donald Trump.

Jak ukončit válku za den? Řekneme Putinovi, že dáme Ukrajině ještě víc zbraní, vymyslel Trump

Amerika

Po této akci měly být předměty převezeny do Washingtonu, kde měly být vystaveny v Bílém domě. Tam se ale už nikdy nedostaly. Deník Haaretz s odkazem na americké úředníky uvedl, že se tak stalo kvůli „byrokratickým potížím“.

Israel Hasson, tehdejší ředitel Izraelského úřadu pro starožitnosti, uvedl, že se organizace rozhodla, že předměty nebudou navráceny letecky nebo prostřednictvím přepravní společnosti. Obávala se totiž, že by mohlo dojít k jejich poškození.

Místo toho Hasson plánoval poslat pro starožitnosti jednoho ze zaměstnanců, aby je vyzvedl osobně. Pandemie koronaviru mu v tom ovšem zabránila.

Úřad pro starožitnosti proto požádal Saula Foxe, významného židovsko-amerického dárce této organizace, aby si předměty ponechal ve svém vlastnictví, dokud nebude možné zorganizovat jejich navrácení.

Zda se k němu ale někdy dostaly, už deník neuvedl. Izrael měl ale nedávno prohlásit, že se předměty objevily v Mar-a-Lago, kde údajně pořád zůstávají.

Koupelna Donalda Trumpa

Donald Trump byl obviněn v 37 bodech z toho, že měl po odchodu z funkce nelegálně přechovávat tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti Spojených států amerických.

Podle obžaloby měl Trump přechovávat některé krabice s přísně tajnými dokumenty i ve své koupelně, ve skladu nebo ve své kanceláři.

Bývalý americký prezident však veškerá obvinění odmítl a označil je za „největší hon na čarodějnice všech dob“.

U soudu v Miami, který se konal v polovině června, prohlásil, že je nevinný.

Trump u soudu v Miami prohlásil, že je nevinný. Hrozí mu i vězení

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám