Hlavní obsah

Twitter ovládli aktivisté. Je to moje vina, kaje se jeho spoluzakladatel Dorsey

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoluzakladatel a bývalý výkonný ředitel Twitteru Jack Dorsey přiznal chyby ve vývoji i řízení této komunikační platformy. Udělal to v situaci, kdy nový majitel Twitteru Elon Musk pokračuje v obnažování praktik, kterými bývalé vedení společnosti manipulovalo veřejnou debatu.

Foto: Michael Reynolds, ČTK/AP

Bývalý šéf Twitteru Jack Dorsey

Článek

Musk tvrdí, že bývalé vedení Twitteru upozaďovalo zejména pravicově a konzervativně smýšlející uživatele a jejich témata. Bagatelizovalo také debatu o opatřeních proti šíření covidu.

Bývalý šéf Twitteru v úterý napsal, že podle jeho názoru musejí sociální média odolávat kontrole, a to jak té korporátní, tak i vládní. Autor příspěvku by podle Dorseyho měl být jediný, kdo ho může i odstranit. Moderování obsahu pak podle něj nejlépe zařídí vhodný algoritmus.

„Twitter pod mým vedením i ten současný Twitter žádný z těchto principů nesplňují. Je to jenom moje vina, protože jsem v roce 2020 po vstupu aktivistů do společnosti na dodržování těchto principů netlačil,“ doznával se Dorsey v úterý na blogu služby Revue, kterou vlastní Twitter.

Musk obnažuje Twitter. Ukáže prý světu, jak manipuluje veřejnou debatu

Internet a PC

„Největší chybou, kterou jsem udělal, bylo pokračování v investicích do našich nástrojů pro správu diskuze na úkor nástrojů pro samotné uživatele tak, aby si mohli diskuzi spravovat sami,“ sype si Dorsey popel na hlavu.

„To zatížilo společnost příliš velkou mocí a znamenalo to značný tlak zvenčí (např. rozpočty na reklamu). Obecně si myslím, že společnosti se staly příliš mocnými, a to mi bylo zcela jasné, když jsme pozastavili Trumpův účet,“ pokračoval dále Dorsey.

Spoluzakladatel Twitteru vyzývá k restartu fungování platformy za nových podmínek a píše, že je důležité, aby měli lidé v rukou nástroje pro svobodnou a nezávislou diskuzi a výměnu informací.

„Umožnit vládě nebo několika korporacím vlastnit veřejnou konverzaci je cesta k centralizované kontrole,“ varoval.

Twitter umlčoval uživatele a utlumoval vybraná témata, naznačují další úniky

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám