Hlavní obsah

Federální soudce zamítl žádost zelených o přepočítání hlasů v Pensylvánii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Federální soudce Paul Diamond v pondělí zamítl žádost o přepočítání hlasů z amerických prezidentských voleb v Pensylvánii, uvedla agentura AP. Potvrdil tak rozhodnutí místního soudu. O přepočítání hlasů v Pensylvánii, Michiganu a Wisconsinu usiluje neúspěšná prezidentská kandidátka Strany zelených Jill Steinová.

Foto: Christopher Dolan, ČTK/AP

Jill Steinová, kandidátka na americkou prezidentku za Stranu zelených

Článek

Ve zmíněných třech státech zvítězil republikánský kandidát Donald Trump před demokratkou Hilary Clintonovou, ale jen s poměrně malým rozdílem hlasů. Třeba v Pensylvánii vyhrál o 44 tisíc hlasů, přičemž odevzdáno jich bylo šest miliónů.

Pokud by nové sčítání ukázalo, že ve všech třech státech nevyhrál Trump, ale uspěla Clintonová, mohlo by to změnit výsledek celých voleb a do Bílého domu by zamířila právě demokratická kandidátka.

Snaha zelených však naráží na překážky. Přepočítávání v Michiganu zastavil už ve středu tamní federální soudce. Rozhodnutí ve Wisconsinu padne ještě během pondělka.

Důkazy nejsou

Steinová tvrdila, že hlasovací zařízení v Pensylvánii, která pracující s optickým scannerem, mohla být snadno terčem hackerů. To potvrdili podle webu BillyPenn i oba počítačoví experti předvolaní soudem, útok však označili za nepravděpodobný.

Expert za obhajobu Michael Shamos, který je se systémem dobře obeznámený, uvedl, že je to asi tak pravděpodobné, „jako by mezi námi žili androidi z vesmíru“.

I expert žalující strany Alex Halderman, který se dříve o možnosti „hacknutí” vyjadřoval, při křížovém výslechu uvedl, že pro útok nejsou jasné důkazy.

Reakce na zprávu CIA o vlivu ruských hackerů

V pátek CIA uvedla, že je hluboce přesvědčena, že se ruští hackeři pokusili ovlivnit americké volby pro Donalda Trumpa. [celá zpráva]

To v pondělí odmítl — podobně jako jiná podobná tvrzení či pochyby v minulosti — vítěz prezidentské volby Donald Trump. „Dovedete si představit, že by volební výsledky byly opačné a my bychom zkusili hrát kartu Rusko/CIA. Bylo by to označeno na spikleneckou teorii,“ uvedl na Twitteru.

Zprávu CIA odmítl i vysoký představitel republikánů Sean Spicer. Současně popřel, že by ruští hackeři pronikli do Národního výboru republikánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám