Hlavní obsah

FBI zasahovala v bytě Trumpova exprávníka Giulianiho

New York

Federální vyšetřovatelé provedli domovní prohlídku v newyorském bytě Rudyho Giulianiho, bývalého starosty New Yorku a někdejšího právníka exprezidenta Donalda Trumpa. Zabavili mu při ní několik elektronických zařízení, informovala americká média. Podle listu The New York Times (NYT) se jedná o známku toho, že úřady postoupily do nové a agresivnější fáze vyšetřování Giulianiho počínání na Ukrajině.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Někdejší starosta New Yorku a bývalý Trumpův právník Rudy Giuliani

Článek

Federální úřady se již delší dobu zabývají tím, zda se Giuliani nesnažil nezákonně ovlivnit rozhodování Trumpovy administrativy v roce 2019 ve prospěch jistých ukrajinských činitelů a oligarchů, kteří v té době zároveň pomáhali Giulianimu s hledáním kompromitujících materiálů na Joea Bidena, tehdejšího favorita na zisk demokratické kandidatury na prezidenta.

Podle NYT se vyšetřovatelé snažili získat povolení k prohlídce Giulianiho bytu řadu měsíců, v čemž se jim však ještě za Trumpovy vlády údajně snažilo bránit ministerstvo spravedlnosti. Po Bidenově nástupu do funkce letos v lednu ministerstvo svoje námitky stáhlo.

Rozladěný Trump přestal platit svému právníkovi. Ten přišel skoro o půl milionu denně

Amerika

Federální vyšetřovatelé musí vždy žádat ministerstvo spravedlnosti o konzultaci, pokud chtějí dostat povolení k domovní prohlídce u právníka. Vzniká tím totiž nebezpečí, že se při zajištění důkazů dostanou k informacím, na než se vztahuje advokátní tajemství. U Giulianiho se přitom jednalo o ještě citlivější případ, protože byl osobním právníkem exprezidenta Trumpa.

Giulianiho aktivity na Ukrajině budí otázky

Ačkoliv udělení povolení k prohledání bytu nutně neznamená obvinění z trestné činnosti, poukazuje to podle NYT na to, že vyšetřování vstoupilo do nové fáze. Aby vyšetřovatelé povolení dostali, museli dostatečně prokázat soudci, že existuje podezření z trestné činnosti a že prohlídka pravděpodobně povede k zajištění důkazů.

Trump brání vydání knihy svého poradce, každý rozhovor považuje za přísně tajný

Amerika

Vyšetřování Giulianiho se vyvinulo z kauzy, v níž figurovali Lev Parnas a Igor Fruman. Ti pomáhali Trumpovu někdejšímu právníkovi při jeho cestách na Ukrajinu. Policie vyšetřuje, jak se Giuliani podílel na spěšném odvolání americké velvyslankyně v Kyjevě Marie Yovanovitchové, která měla výhrady k úsilí Bílého domu o prošetření údajné korupce Huntera Bidena, syna současného prezidenta.

Vyšetřovatelé se však zabývají rovněž otázkou, zda Giuliani neusiloval o odvolání Yovanovitchové na popud některých ukrajinských činitelů a podnikatelů, kteří pro něj měli svoje vlastní důvody.

„Je tu Rudy Giuliani?” Filadelfský sex shop se stal atrakcí města

Amerika

Podle amerických federálních zákonů je snaha o ovlivnění rozhodování americké vlády podle požadavků či na příkaz cizích činitelů trestná, pokud na to není dopředu upozorněno ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám