Hlavní obsah

FBI se obává, že na Bidena zaútočí někdo „zevnitř”. Prověří 25 tisíc vojáků

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké tajné služby už několik dní varují před možnými nepokoji v průběhu středeční inaugurace nového prezidenta Joea Bidena. Podle agentury AP se ministerstvo obrany obává, že by se mohli útoku dopustit přímo vojáci Národní gardy, kteří mají bezpečnost celé akce na starosti. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) chce proto všechny vojáky prošetřit.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Národní garda se připravuje na inauguraci nového prezidenta

Článek

Tajemník Pentagonu pro pozemní síly Ryan McCarthy pro agenturu AP uvedl, že si je možné hrozby vědom a velitele na ni důrazně upozornil.

Zároveň je poprosil, aby ve svých řadách monitorovali situaci a v případě podezření ihned informovali příslušná místa. Stejné pokyny dostali i přímo členové Národní gardy, kterých bude ve Washingtonu D.C. v době inaugurace 25 tisíc.

Národní garda spadá pod rezervní složky Ozbrojených sil USA. Tvoří je jak vojáci jednotlivých států, tak federálního distriktu D.C. Jednotky jsou pod dvojím řízení státu a federální vlády.

Armáda své členy kvůli možnému napojení na extremistické ideologie pravidelně kontroluje. Nově je ale prověří i FBI. Podle dostupných informací s tím už začala před týdnem.

Bidenovu inauguraci tíží obavy z násilí

Zahraniční

Nebezpečnější než teroristi 

Bezpečnostní síly se na takzvané „hrozby zevnitř” (angl. insider threats) připravují dlouhodobě, zejména pak po 11. září.

Podle agentury AP se za takové hrozby většinou považují Američané zradikalizovaní teroristickými organizacemi jako je Al-Káida nebo Islámský stát.

Trump k násilí nepodněcoval, protože mluvil pravdu, tvrdí jeho právník

Amerika

V tomto případě je ale situace jiná. Podle tajných služeb připravují útok na nově zvoleného prezidenta a jeho tým pravicové milice, nacionalisté a další radikální skupiny sympatizující s odcházejícím šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stěhování z Bílého domu začaloVideo: Reuters

Právě tito lidé byli součástí davu, který ve středu 6. ledna vnikl do budovy washingtonského Kapitolu. Pět lidí v souvislosti s akcí zemřelo, včetně jednoho policisty.

Ve Washingtonu je více amerických vojáků než v Iráku a Afghánistánu dohromady

Amerika

Podle AP se „vpádu do Kapitolu” účastnilo minimálně 21 vysoce trénovaných bývalých vojáků. „Tito lidé mají výcvik a schopnosti, které daleko přesahují to, co dokáže jakákoli zahraniční teroristická skupina,” upozornil bývalý agent FBI Michael German.

Reklama

Výběr článků

Načítám