Hlavní obsah

Bidenovu inauguraci tíží obavy z násilí

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takovou inauguraci prezidenta Spojené státy ještě nezažily. Až se 20. ledna demokrat Joe Biden ujme úřadu, bude v metropoli Washingtonu stále platit výjimečný stav a na klid bude dohlížet víc vojáků než v Iráku a Afghánistánu. Budoucí prezident také kvůli obavám o bezpečnost do hlavního města nepřijede vlakem, jak původně plánoval. Ze stejných důvodů se také dle zdrojů serveru Politico o den posunul nácvik inaugurace, jenž se měl původně uskutečnit v neděli.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zvolený americký prezident Joe Biden vyzval Donalda Trumpa, aby vystoupil s projevem, který by situaci uklidnil.

Článek

„Pokud jde o možné hrozby, zaznamenali jsme rozsáhlou online komunikaci ohledně akcí souvisejících s inaugurací,“ připustil Chris Wray, šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), s tím, že agentura momentálně řeší s dalšími státními složkami, jak zajistit bezpečnost.

Biden: Přísahy venku se nebojím

Šéf washingtonské policie Robert Contee pak řekl, že jen národních gardistů ve městě zřejmě bude přes 20 tisíc. Výjimečný stav ve městě potrvá až do 24. ledna.

Končící republikánský prezident Donald Trump sice dál trvá na tom, že volby byly zmanipulované a jejich výsledek odmítá, nicméně nedávno připustil, že moc řádně předá. O tomtéž ujistil i Mike Pence, končící viceprezident. Mimořádných opatření ve Washingtonu je celá řada – město ohlásilo uzavření 13 stanic metra, společnost Airbnb zrušila rezervace ubytování v inauguračním týdnu a v nejcitlivější čtvrti už mnozí zabedňují okna a výlohy.

Vlakem nepojede

Ceremoniál, při němž se kromě šéfa Bílého domu ujme funkce i nová viceprezidentka Kamala Harrisová, se dle tradice odehraje před Kapitolem. „Nebojím se složit přísahu venku,“ nechal se tento týden slyšet Biden.

Okolí ale už nyní připomíná pevnost. Poté, co 6. ledna do budovy vtrhli Trumpovi radikální příznivci a po nepokojích zůstalo pět obětí, jsou okolo sídla Kongresu rozestavěna kontrolní stanoviště, bariéry a bezpečnostní rámy.

Potrumpovská dezinfekce. Bílý dům čeká před nástupem Bidena důkladný úklid

Koronavirus

Během inaugurace se do uzavřeného prostoru dostanou jen hosté s platnou vstupenkou, kterých letos oproti minulosti bude jen hrstka. Už v prosinci totiž Bidenův tým kvůli pandemii koronaviru rozhodl, že k dispozici bude jen tisícovka lístků místo obvyklých 200 tisíc. Kvůli obavám z šíření nákazy byla rovněž už tehdy zrušena také tradiční přehlídka.

Strach z dalších nepokojů si pak vynutil další změny. Ještě po útoku na Kapitol trval Biden na tom, že do metropole na inauguraci přijede z domovského Wilmingtonu ve státě Delaware vlakem. Bezpečnostní poradci mu ale nakonec zhruba 90minutovou cestu po železnici vymluvili, informovala stanice CNN.

Republikáni vzali útočníky na Kapitol den předem na exkurzi, aby se tam vyznali, tvrdí demokraté

Amerika

Kvůli „přetrvávajícímu nebezpečí“ pak Biden oslovil také Lisu Monacovou, nominantku na pozici náměstkyně ministra spravedlnosti a bývalou poradkyni prezidenta Baracka Obamy pro otázky vnitřní bezpečnosti, aby mu ohledně nadcházející inaugurace dělala bezpečnostní poradkyni.

Podle zdrojů televizní stanice CNN a dalších amerických médií se coby možné riziko prověřují i členové bezpečnostních složek, agentura AP po analýze záběrů útoků na Kapitol konstatovala, že někteří demonstranti používali postupy používané americkou armádou.

Lady Gaga přijde, Trump nikoliv

Inaugurace se zúčastní exprezidenti Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton. Končící prezident Donald Trump nedorazí, viceprezident Mike Pence zřejmě ano.

Hymnu Spojených států při inauguraci zazpívá popová hvězda Lady Gaga. Vystoupí také zpěváci Jennifer Lopezová, Justin Timberlake či Jon Bon Jovi. Místo plesu bude TV speciál moderovaný hercem Tomem Hanksem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám