Hlavní obsah

FBI dostala dokumenty o kontaktech Trumpova týmu s Rusy i WikiLeaks

– Washington

Společnost Trump Organization, firma zastřešující realitní byznys prezidenta Donalda Trumpa, předala vyšetřovatelům „velký balík” dokumentů o událostech, schůzkách a konverzacích, které se v období mezi červnem 2015 a lednem 2017 odehrály v newyorské Trump Tower, centrále Trump Organization. Oznámila to televize CNN.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Donald Trump junior se svým otcem na archivním snímku z doby prezidentské kampaně

Článek

Materiály obdrželi členové týmu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který pátrá po stopách ruského vlivu na předloňské americké prezidentské volby. Mezi soubory elektronické pošty a záznamy schůzek jsou podle CNN i informace vztahující se k setkání z června 2016, kdy skupina lidí blízkých Trumpovi včetně jeho syna Donalda v Trump Tower jednala s ruskou advokátkou Nataljou Veselnickou, napojenou údajně na Kreml.

Vyšetřovatelé dostali také informace o kontaktech Trumpova volebního štábu se zástupci kontroverzního serveru WikiLeaks. Balík dokumentů obsahuje rovněž údaje, které se vztahují k ruskému podnikateli Arazu Agalarovovi a šéfovi rusko-americké obchodní komory v USA Sergeji Millianovi. Agalarov podle dřívějších informací amerického tisku schůzku s Veselnickou inicioval.

Nic o obchodních aktivitách

Obchodních aktivit Trumpova realitního impéria se podle CNN dodané dokumenty netýkají. Trump loni varoval, že pokud se Mueller jeho komerčními zájmy bude zabývat, překročí „červenou čáru”.

Kromě Muellerovy skupiny vyšetřují údajný ruský vliv na prezidentské volby také tři kongresové výbory. I ty podle CNN dokumenty od Trump Organization dostaly.

Reklama

Související články

Trumpův volební manažer se vydal do rukou FBI

Někdejší manažer kampaně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort se v pondělí vydal do rukou Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI)....

Výběr článků

Načítám