Hlavní obsah

Exšéf Sněmovny McCarthy měl na chodbě praštit kolegu republikána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikán Tim Burchett tvrdí, že jej na chodbě Kongresu někdejší šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy prašil loktem. Burchett před měsícem hlasoval pro odvolání spolustraníka.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Bývalý šéf Sněmovny reprezentantů republikán Kevin McCarthy

Článek

McCarthy to popřel, na místě však byla reportérka, podle které do svého stranického kolegy skutečně „žduchnul“.

„Tohle jsem ještě v Kapitolu neviděla,“ napsala na sociální síti X Claudia Grisalesová, která pracuje pro veřejnoprávní rozhlas NPR. „Myslela jsem si, že to je vtip. Nebyl,“ dodala.

Grisalesová s Burchettem nahrávala rozhovor po schůzce republikánských kongresmanů, když kolem nich po chodbě prošel McCarthy se svou ochrankou. Podle Grisalesové do Burchetta žduchnul, načež zákonodárce na okamžik ztratil rovnováhu a následovala „honička“, při níž na McCarthyho křičel a dožadoval se vysvětlení.

Pomsta za odvolání?

Burchett je jedním z osmi republikánů, kteří se na začátku října přidali k demokratům a hlasovali pro odvolání McCarthyho z čela Sněmovny, čímž zajistili jeho konec ve funkci. McCarthy pak tento měsíc v rozhovoru s televizí CNN nařkl Burchetta a republikánskou kongresmanku Nancy Maceovou, že jim více než na politice záleží na pozornosti médií. „Zdá se, že chtějí jenom být v médiích,“ prohlásil někdejší stranický lídr.

Americký chaos. Republikáni jsou v šoku z náhle odvolaného šéfa Sněmovny

Amerika

Burchett označil McCarthyho za člověka, který šikanuje kolegy. „Dostal jsem loktem do zad… byl to přímý zásah na ledviny,“ řekl kongresman ze státu Tennessee. McCarthy pak novinářům řekl, že svého kolegu neudeřil ani nežduchnul. „Je to úzká chodba,“ poznamenal.

Incident byl dalším důkazem o silném napětí, které panuje mezi členy současné sněmovní většiny. Republikáni se minulý měsíc po odvolání McCarthyho skoro tři týdny nedokázali shodnout na tom, kdo bude jeho nástupcem, a volbu nového předsedy provázely slovní přestřelky i zákulisní nátlakové akce.

Deník The Washington Post přirovnal dění posledních dnů ve sněmovně k „přetopenému kotli“ a uvedl, že mezi republikánskými zákonodárci dochází v posledních dnech ke konfrontacím, které se již několikrát octly na hraně fyzického útoku. Sněmovna reprezentantů zasedá nepřetržitě již šest týdnů.

Historické hlasování. McCarthy byl odvolán z čela Sněmovny reprezentantů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám