Hlavní obsah

Historické hlasování. McCarthy byl odvolán z čela Sněmovny reprezentantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Republikán Kevin McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů, když návrh na jeho odvolání vedle hrstky stranických rebelů podpořili všichni hlasující kongresmani Demokratické strany. V dějinách USA nemá takový krok obdoby.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Kevin McCarthy

Článek

McCarthy byl teprve třetím šéfem zákonodárné komory, který byl v jejích 234 let dlouhých dějinách vystaven pokusu o odvolání, a jako první z této bitvy odchází poražený, napsal list The New York Times.

Příslušné usnesení navržené radikálním floridským republikánem Mattem Gaetzem bylo přijato poměrem 216 hlasů ku 210. Jeden z McCarthyho spojenců Tom Cole před hlasováním varoval, že takovýto výsledek uvrhne Sněmovnu do chaosu. Gaetz oponoval, že chaosem je předsednictví McCarthyho, kterému se podle něj nedá věřit.

McCarthyho pozice jakožto předsedy Sněmovny reprezentantů byla oslabená už v lednu po jeho zvolení, jelikož určitá frakce Republikánské strany jej považuje za slabého předsedu neschopného čelit tlaku Bílého domu a Senátu, které má pod kontrolou Demokratická strana. Odpor vůči McCarthymu se vystupňoval po víkendových událostech, kdy McCarthy spolupracoval s demokraty na právních předpisech potřebných pro zamezení paralyzování amerických federálních úřadů.

Těsně po ohlášení výsledků hlasování se v úterý z republikánských lavic ozvalo provolání: „A teď jako co?“, načež byl na základě zákonů přijatých v roce 2001 prozatímním předsedou Sněmovny reprezentantů jmenován republikánský kongresman ze Severní Karolíny Patrick McHenry. Dolní komora je nicméně po odvolání McCarthyho, jenž ve funkci setrval 269 dní, ve viditelném neklidu, píší americká média.

Obě americké strany budou nyní jednat o jménech, která nominují jako kandidáty na nového předsedu. Otázkou zůstává, zda se křeslo pokusí získat zpět McCarthy. Je to nicméně nepravděpodobné vzhledem k tomu, že v úterý osm jeho spolustraníků zvedlo ruku pro jeho odvolání.

Pentagonu pro Ukrajinu zbývá pět miliard dolarů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám