Hlavní obsah

Exprezident Bill Clinton provdal dceru

Aktualizováno

Jediná dcera bývalého amerického prezidenta Billa Clintona a nynější ministryně zahraničí Hillary Clintonové Chelsea Clintonová si v neděli asi dvě hodiny po půlnoci SELČ vzala investičního bankéře Marka Mezvinského. S odvoláním na oznámení manželů Billa a Hillary Clintonových o tom informovaly světové agentury.

Foto: Genevieve de Manio, Reuters

Chelsea Clintonová s manželem Markem Mezvinskym

Článek

"Nemohli jsme si přát dokonalejší den k oslavě začátku jejich společného života a jsme tak šťastni, že můžeme Marka uvítat v naší rodině. Jménem novomanželů chceme zvláště poděkovat lidem Rhinebecku za to, jak nás uvítali, a všem za jejich přání všeho dobrého v tento mimořádný den," uvádí se v prohlášení Clintonových.

Oznámení o svatebním obřadu bylo vydáno v 02:30 SELČ, přesný čas svatby se v něm neuvádí. Svatební obřad se konal v městečku Rhinebeck v Astro Courts, historickém panství na řece Hudson asi 160 kilometrů severně od New Yorku.

Kromě rodičů nevěsty byli podle agentury Reuters mezi nejznámějšími hosty viděni Madeleine Albrightová, někdejší ministryně zahraničí v Clintonově vládě, herci Ted Danson a Mary Steenburgenová a módní návrhářka Vera Wang. Přítomen byl tak miliardář Steve Bing. Ten půjčil Billu Clintonovi svůj letoun, s nímž loni v srpnu cestoval do Severní Koreje, aby odtamtud přivezl do vlasti americké novinářky Lauru Lingovou a Eunu Leeovou, které komunistický režim čtyři měsíce věznil. Pozváni byli také moderátorka Oprah Winfreyová, režisér Steven Spielberg a také bývalý britský premiér John Major.

Na svatbu dorazilo přes 400 hostů. Jejich přesný počet není znám. Co se naopak ví jistě je, že mezi nimi nebyl současný prezident Barack Obama. Ten už ve čtvrtek uvedl, že nedostal pozvánku a že to chápe. "Mít jednoho prezidenta na svatbě je už takhle dost náročné," řekl.

Americké svatby vynikají pompézností. Připravují se dlouho dopředu a na přípravách se podílejí nejen novomanželé, ale také rodiče a známí. Když se Hillary Clintonové nedávno ptali, co je obtížnější, zda vést rozhovory o míru na Blízkém východě, anebo připravovat svatbu dcery, odpověděla, že to co do obtížnosti vyjde asi tak nastejno.

Moc podrobností dosud ze svatby na veřejnost neproniklo. Zarputilost, s níž rodina svatbu držela v utajení, už v sobotu agentura AP označila za "fanatickou". Není zatím známo, kdo konkrétně pár oddával. Ví se ale, že společně oddávali rabín a evangelický kněz. Chelsea je totiž křesťanka a hlásí se k metodistické církvi, zatímco Marc je žid. Sňatek proběhl po západu slunce, protože v sobotu mají židé šábes. Podle agentury AP bylo krásné počasí a teplo. Pár novomanželů při obřadu společně četl báseň Leo Markse.

Dodavatelé sjednaní na svatbu se museli písemně zavázat, že z toho, co se dozvědí, nic neprozradí. Dokonce obloha nad městečkem, kde se svatba konala, byla na více než deset hodin uzavřena pro veškerý letový provoz. Majitelé pozemků sousedících s místem oslav zase prý dostali láhev kvalitního pití jako dar za mlčenlivost. Osmitisícové městečko střežily stovky policistů a soukromých detektivů. Příjezdové komunikace v okolí Rhinebecku měly být uzavřeny až do časného nedělního rána.

Svatba zřejmě za milióny

Americká média se už dopředu předháněla ve spekulacích, kolik bude slavná svatba stát. Nejmenovaný přítel rodiny Clintonových v sobotu agentuře AP prý řekl, že to nebylo více než milión dolarů. Tomu ale experti na svatby celebrit vůbec nevěří. Prý to musel být zhruba trojnásobek, možná pětinásobek. Podle CNN jen květiny údajně stály 250 000 dolarů.

Třicetiletá Chelsea a dvaatřicetiletý Marc se spolu znají od dob, co byli teenagery ve Washingtonu. Oba chodili na Stanfordskou univerzitu. Nyní žijí v New Yorku, kde Marc pracuje ve firmě G3 Capital na Manhattanu. Dříve Marc byl investičním bankéřem ve firmě Goldman Sachs. Je synem někdejších poslanců Marjorie Margoliesové- Mezvinské z Pennsylvánie a Eda Mezvinského z Iowy. Jsou rozvedení a jsou to dlouholetí přátelé Clintonových.

Reklama

Výběr článků

Načítám