Hlavní obsah

Dozorkyně v Alabamě pomohla nebezpečnému zločinci při útěku z vězení

– Washington

Policisté v americké Alabamě už pět dnů pátrají po odsouzeném zločinci Caseym Whiteovi (38), kterému při úniku z vězení pomohla dozorkyně (56), se kterou měl podle policie „zvláštní vztah“. White je podezřelý z vraždy a už v minulosti ho soud v dalších nesouvisejících případech odsoudil k celkem 75 rokům vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z vězení v Alabamě uprchl nebezpečný zločinec, zřejmě mu pomohla dozorčíVideo: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters nyní zveřejnila záběry z věznice v okrese Lauerdale, kde si White trest odpykával.

Dozorkyně Vicky Whiteová (jedná se o shodu jmen) pro něj přijela v pátek v 9.30 ráno. Jako důvod oznámila, že veze zločince ke slyšení k okresnímu soudu.

Společně potom odjeli z věznice, ale k budově soudu nikdy nedojeli. Podle šerifa Ricka Singletona, který útěk z vězení vyšetřuje, měli Casey a Vicky Whiteovi mezi sebou „zvláštní vztah“.

V Alabamě prošel zákon kriminalizující změny pohlaví u dospívajících

Zahraniční

Auto Whiteové policie našla osm minut po odjezdu z věznice poblíž obchodního centra, kde zřejmě došlo k výměně vozidla. Od té doby po zločinci a bachařce nikdo neslyšel.

Úřady až později zjistily, že žádné slyšení u soudu s Caseym Whitem nebylo na programu. Vicky Whiteová se také nedostavila k lékaři, u nějž tvrdila, že má domluvenou schůzku.

Po 19 letech propustil soud Američana z vězení. K vraždě se přiznalo jeho dvojče

Amerika

Policie byla v úvodu vyšetřování zdrženlivá ohledně toho, zda dozorkyně vězni cíleně pomohla. Z pozdějších výpovědí ostatních vězňů ale vyšlo najevo, že mezi nimi panoval určitý vztah.

V úterý pak policie na Vicky Whiteovou vydala zatykač z napomáhání vězni při útěku, za což hrozí až deset let ve vězení.

Prodala dům a šla do důchodu

Podle Caseyho bývalé přítelkyně, kterou před sedmi lety postřelil, se Vicky nechala zmanipulovat.

„Pokud je ještě naživu, měla by se dát na útěk. Dostat se od něj tak daleko, jak jen může. A udělat správnou věc, dokud nepřijde o život ona nebo někdo jiný,“ řekla stanici WAAY TV.

Whiteová přibližně před měsícem prodala svůj dům za 95 500 dolarů (2,23 milionu korun). Od té doby bydlela u své matky.

Den před osvobozením Whitea navíc odevzdala potřebné dokumenty pro odchod do důchodu. Pátek 29. dubna měl být jejím posledním dnem v práci.

Soud poslal útočníka z Kapitolu do vězení na 44 měsíců, házel věci po policistech

Amerika

„Věřil bych jí cokoliv. Byla první člověk, na kterého bych se v souvislosti s věznicí vždycky obrátil,“ nechápal v rozhovoru pro agenturu AP okresní prokurátor Chris Connolly.

Policie vypsala na dopadení obou hledaných odměnu. V případě již odsouzeného zločince se jedná o 10 tisíc dolarů (234 tisíc korun), u bachařky pak 5000 (117 tisíc korun).

White je podle šerifa Singletona „extrémně nebezpečný“, měří 205 centimetrů, může být ozbrojený a i strážci zákona by k němu měli přistupovat obezřetně.

White byl v roce 2020 obviněn z vraždy, už si ale odpykává trest v nesouvisejících případech za své činy v roce 2015 (vloupání a vykrádání aut).

Reklama

Výběr článků

Načítám