Hlavní obsah

Po 19 letech propustil soud Američana z vězení. K vraždě se přiznalo jeho dvojče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američan Kevin Dugar strávil posledních 19 let ve vězení za vraždu muže při válce gangů v Chicagu v roce 2003. V úterý soud nařídil jeho propuštění do přechodného pobytového zařízení, protože se k činu přiznalo Dugarovo jednovaječné dvojče Karl Smith.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je nadšený, že je konečně volný. Připustil ale, že si musí zvyknout na svět, který je odlišný než před dvaceti lety, kdy byl odsouzen za čin, který nespáchal,“ uvedl po propuštění Dugara jeho právní zástupce Ronald Safer.

Soud poslal útočníka z Kapitolu do vězení na 44 měsíců, házel věci po policistech

Amerika

Dugar o své propuštění žádal už dříve, protože jeho bratr se k činu přiznal v dopise už před devíti lety.

Od té doby se ale případ táhl. Soud totiž Smithovo přiznání označil jako nedůvěryhodné, protože muž už v tu chvíli pykal ve vězení za vloupání do domu, během kterého bylo zastřeleno dítě.

Nedůvěryhodné, tvrdí prokuratura

Smith dostal od tribunálu v Chicagu 99letý trest, a navíc bylo zamítnuto i jeho odvolání.

Když tedy Smith vzal na své triko i čin, za který byl odsouzen Dugar, vyjádřil prokurátor skepsi nad tím, že zločin skutečně spáchal Smith. Ten už v tu chvíli totiž přiznáním neměl co ztratit.

Američana propustili po 37 letech. Za mříže jej poslalo křivé svědectví

Amerika

Dugarův případ se ale nedávno na žádost Centra pro nesprávná odsouzení při Northwestern University dostal do rukou nového soudce.

„Odvolací soud uvedl, že je zde vysoká pravděpodobnost, že po zhodnocení všech důkazů může shledat Kevina nevinného,“ dodal Safer.

Prokurátor nyní rozhodne, zda bude Dugara stíhat

Ten doufá, že prokurátor okresu Cook County v Chicagu nyní zhodnotí všechny důkazy a rozhodne se celý případ stáhnout.

Do té doby musí být Dugar v přechodném pobytovém zařízení, které podle soudního rozhodnutí v podstatě nesmí opustit v příštích 90 dnech.

Prokurátor by se do té doby měl rozhodnout. Pokud chce Dugara nadále stíhat, musí vyvolat nové soudní řízení. V opačném případě bude Dugar už definitivně volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám