Hlavní obsah

„Mluvil jako Hitler.“ Trump si nebral s migranty žádné servítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Durham

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump prohlásil, že migranti bez dokladů „otravují krev naší země“. Tuto rétoriku, která podle odborníků připomíná tu nacistickou, použil v sobotu na setkání s příznivci. Sedmasedmdesátiletý Trump je zatím jasným favoritem republikánských primárek a pravděpodobným kandidátem strany na prezidenta USA. Uvedla to agentura Reuters.

Trump si nebral s migranty žádné servítkyVideo: Reuters

 
Článek

Slova o migrantech vyřkl Trump na své předvolební akci ve státě New Hampshire. Ve svém proslovu si přitom nebral žádné servítky, ostře kritizoval vysoký počet migrantů, kteří překračují americko-mexickou hranici.

„Otravují krev naší země,“ prohlásil Trump s tím, že migranti do USA vedle Jižní Ameriky přicházejí také z Asie a Afriky.

Trump může být stíhaný za činy z doby prezidentského mandátu, rozhodl soud v USA

Amerika

Srovnání s Hitlerem

Exprezident svým příznivcům přislíbil, že v případě opětovného zvolení do Bílého domu omezí nelegální i legální přistěhovalectví do Spojených států.

Nebylo to poprvé, kdy americký exprezident použil podobná slova. Na konci září ho za to kritizovala Liga proti hanobení (ADL), organizace bojující proti antisemitismu. Podle jejího šéfa Jonathana Greenblatta je takový jazyk „rasistický, xenofobní a odporný“.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Bývalý prezident Trump během kampaně na prezidentský post

Opakované používání těchto slov považuje profesor Yaleovy univerzity Jason Stanley za nebezpečné. Podle tohoto autora knihy o fašismu je rétorika Trumpa podobná rétorice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, který varoval před otrávením německé krve Židy.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Související články

Na síť X se vrátil známý konspirátor

Majitel sociální sítě X a zakladatel Tesly Elon Musk obnovil účet Alexe Jonese, který v minulosti šířil několik konspiračních teorií. Tvrdil například, že...

Výběr článků

Načítám