Hlavní obsah

Do nákupu amerických výrobců munice českou CSG začal šít i senátor Kennedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nákup amerických výrobců munice a střelivin ze skupiny Vista Sporting Products českou zbrojovkou Czechoslovak Group (CSG) nově kritizuje i louisianský republikánský senátor John Kennedy. Obrátil se kvůli tomu na ministryni financí Janet Yellenovou a varuje, že pokud Výbor pro zahraniční investice v USA (CFIUS) akvizici schválí, může to oslabit americkou bezpečnost.

Foto: kennedy.senate.gov

Senátor John Kennedy

Článek

V dopise senátor tvrdí, že CSG patřící podnikateli Michalu Strnadovi má vazby na Čínu. Píše, že „v posledních týdnech se objevily otázky související se vztahy CSG s Čínou“. Podle Kennedyho „společnost podnikla akce, aby skryla minulé vztahy s Čínou“.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že společnost Eldis patřící CSG v roce 2018 vyhrála tendr na dodávku 13 radarů na čínská letiště a další dva přehledové radary měla dodat pro vznikající letiště v Čcheng-tu. Není ale jasné, v jakém rozsahu byla transakce uskutečněna, poslední zpráva o dodávkách přehledových radarů do Číny pochází z roku 2021.

Kennedy dále zopakoval obvinění republikána Claye Higginse, který naznačil, že firma Dako-CZ, spadající rovněž pod CSG, vyrábí brzdové systémy kolejových vozidel pro výzkumné a vývojové pracoviště čínské firmy Huawei. CSG na to reagovala, že produkuje brzdy pro železniční soupravy švýcarské firmy Stadler, jež potom své soupravy příměstských osobních vlaků dodává pro kampus Dianshan Lake v Číně.

Miliardář Strnad kupuje největšího amerického výrobce malorážkové munice

Ekonomika

Senátor Kennedy upozorňuje, že pokud bude akvizice schválena, bude CSG kontrolovat 70 procent západní kapacity výroby střelných prachů v době, kdy roste poptávka po střelivinách a munici kvůli válkám na Ukrajině a v Izraeli. Významné výpadky v dodávkách malorážové munice však tyto konflikty nezpůsobily. Problémy jsou s dodávkami velkorážové munice. Tu na Ukrajinu dodává i CSG.

Obavy z omezení konkurence

Americký zákonodárce upozorňuje, že pokud bude schválen prodej divize Vista Sporting Product firmě CSG, zbude v USA už jen jediný domácí výrobce malorážového střeliva Winchester. To podle něj sníží vyjednávací pozice americké armády při nákupu střeliva. Pod Vista Sporting Product spadají značky Remington, Federal a CCI, ale i Speer, Allianz Powder, Estate Cartridge a Hevi-Shot.

V této souvislosti cituje Kennedy i dopis amerických šerifů ministrovi pro vnitřní bezpečnost, kteří mají obavy, že by prodej divize Visty mohl vést k narušení dodávek malorážového střeliva pro bezpečnostní složky.

Američtí šerifové žádají Bidena, aby zarazil obchod české CSG. Zbrojař byl ve Washingtonu s Fialou

Amerika

Na to CSG argumentovala, že už nyní vlastní italskou společnost Fiocchi, jež vyrábí malorážovou munici a má dva výrobní závody v USA: „Ta dodávala malorážové střelivo americkým policejním sborům, aniž na to mělo vliv, že šlo o evropskou společnost.“

„Naše akvizice Fiochci úspěšně prošla prověrkou Výboru pro zahraniční investice v USA (CFIUS),“ upozornil mluvčí CSG Andrej Čírtek. To by podle něj nebylo možné, pokud by CSG měla vazby na Rusko nebo spolupracovala se spornými čínskými firmami.

Cesta do Washingtonu, vazby na Zemana

Strnad byl v uplynulých dnech ve Washingtonu spolu s českým premiérem Petrem Fialou (ODS), kterého pozval americký prezident Joe Biden do Bílého domu. Předseda české vlády odmítl specifikovat, zda podnikateli pomáhal řešit jeho problém s prosazením akvizice v rámci doprovodného programu návštěvy.

Jistou roli v nynějších obavách některých Američanů by mohly hrát i vztahy CSG s někdejším českým prezidentem Milošem Zemanem, jenž patřil k zastáncům Putinova Ruska. Zakladatel CSG Jaroslav Strnad, otec nynějšího vlastníka Michala Strnada, v roce 2018 obdržel od Zemana státní vyznamenání, pojit je měly až přátelské vztahy – a firmy ze skupiny patřily k největším sponzorům Zemanovy kampaně či Strany práv občanů, kdysi tzv. zemanovců.

Zeman dlouhodobě patřil k obhájcům ruského prezidenta Vladimira Putina, hovořil o vzájemných přátelských vztazích a úzké vazby na Rusko měl i exprezidentův někdejší poradce Martin Nejedlý. Ten se například účastnil i Zemanova jednání s Putinem.

Kennedy byl poprvé zvolen do Senátu v roce 2016 a své křeslo obhájil v roce 2022. Ve funkci se soustředil na ochranu akciového trhu před zahraniční korupcí a boj se zkorumpovanými lobbisty. Dříve působil jako ministr financí Louisiany.

Jeho dopis ministryni ale působí, jako by se narychlo rozhodl podpořit odpůrce prodeje. Na ni se už dříve obraceli jiní včetně člena CFIUS, republikánského senátora Jamese Davida Vance.

Americký senátor požaduje pozastavit prodej amerických zbrojovek české CSG, považuje ji za rizikovou

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám