Hlavní obsah

Americký senátor požaduje pozastavit prodej amerických zbrojovek české CSG, považuje ji za rizikovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký senátor James David Vance považuje za bezpečnostní riziko schválený prodej části americké společnosti Vista Outdoor české zbrojovce Czechoslovak Group (CSG). Vance, který je členem výboru pro zahraniční investice v USA (CFIUS), se kvůli tomu písemně obrátil na americkou ministryni financí Janet Yellenovou. Požaduje úplné vyhodnocení bezpečnostních rizik transakce a použití všech prostředků k jejich snížení.

Foto: www.vance.senate.gov
Článek

„Nemůžeme dovolit, aby se americký dodavatel zbraní dostal do špatných rukou. CFIUS je klíčový nástroj zajišťující, že americký lid bude v bezpečí před nepřáteli, kteří hledají, jak využít naši vlastní zranitelnost. Naléhavě vás žádám, abyste odmítli schválit prodej Vista Outdoor, dokud se neprokáže, že tato transakce neohrozí naši národní bezpečnost,“ uvedl Vance v dopise.

Česká CSG kupuje divizi Visty, která vyrábí zbraně a munici. Patří do ní značky Remington, Federal a CCI, ale i Speer, Allianz Powder, Estate Cartridge a Hevi-Shot, což znamená, že čtyři americké společnosti vyrábějící malorážovou munici budou vlastněny a řízeny zahraniční firmou. Ta se stane jedním z největších světových výrobců této munice.

Jistou roli v nynějších obavách amerického senátora mohly hrát i vztahy CSG s někdejším českým prezidentem Milošem Zemanem, jenž patřil k zastáncům Putinova Ruska. Zakladatel CSG Jaroslav Strnad, otec nynějšího vlastníka Michala Strnada, v roce 2018 obdržel od Zemana státní vyznamenání, pojit je měly až přátelské vztahy – a firmy ze skupiny patřily k největším sponzorům Zemanovy kampaně či Strany práv občanů, kdysi tzv. „Zemanovcům“.

Strnad koupil největší italskou továrnu na výrobu munice

Domácí

Zeman dlouhodobě patřil k obhájcům ruského prezidenta Vladimira Putina, hovořil o vzájemných přátelských vztazích a úzké vazby na Rusko měl i exprezidentův někdejší poradce Martin Nejedlý. Ten se například účastnil i Zemanova jednání s Putinem.

CSG obvinění odmítá; stěžuje si, že před odesláním dopisu nebyla kontaktována, aby se mohla vyjádřit. V první reakci, kterou zaslal její mluvčí Andrej Čírtek, uvedla: „Jsme soukromá společnost se závazkem prodávat naše výrobky NATO a spojeneckým zemím v EU. Některé společnosti vlastněné CSG mají bezpečnostní prověrku ČR i NATO. Pracujeme s mnoha předními světovými obrannými společnostmi včetně Raytheonu a General Dynamics European Land Systems. Naše akvizice (italského výrobce munice působícího i v USA) Fiochci úspěšně prošla prověrkou Výboru pro zahraniční investice v USA (CFIUS). Nic z toho by nebylo možné pro společnost s vazbami na Rusko.“

Vazby CSG na Rusko a porušení embarga

Hlavní riziko senátor vidí v tom, že společnost má dlouhou historii, která podle něj vyvolává obavy z hlediska americké národní bezpečnosti. Zmiňuje zejména vazby na kruhy blízké ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Zmiňuje také soud v Delaware z předloňského ledna týkající se vazeb firem vlastněných CSG na Rusko. Tatra Defence tam prohrála spor s poradenskou firmou SARN. SARN ukončila spolupráci s Tatrou navzdory žádosti CSG, aby v ní pokračovala, „protože CSG byl stále více spojencem sil proti NATO“. Tatra nakonec musela SARN zaplatit v několika procesech celkem více než čtyři miliony dolarů na odškodném, plyne z vyjádření SARN. CSG namítala už v roce 2017, že nikdo z  CSG nebyl spojen s lidmi nepřátelskými NATO.

Senátor připomíná také starší porušení embarga na prodej zbraní do Ázerbájdžánu. Odvolává se na zprávu organizace informující o organizovaném zločinu a korupci OCCRP, že se do Ázerbájdžánu dostalo 54 vozidel Tatra 815. 

Czechoslovak Group (CSG)

Je to největší tuzemská zbrojařská firma. Spadá pod ni více než sto společností včetně automobilky Tatra a výrobce radarů Retia nebo firmy Eldis.

Armádě dodává obrněná vozidla Titus a získala licenci na obrněné transportéry Pandur. V roce 2022 její hrubý provozní zisk stoupl na 5,62 miliardy korun, uvedl Forbes. Tržby meziročně stouply o tři čtvrtiny na skoro 25 miliard korun.

Tatry byly napřed prodány do Izraele, odkud doputovaly na Slovensko, kde se na ně namontovaly houfnice a raketomety, a pak vráceny do Izraele. Tam však neskončily a doputovaly do Ázerbájdžánu. Ten je pak použil ve válce proti Arménii.

OSN sice embargo na prodej zbraní do Ázerbájdžánu zrušila, ale Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě, jejímž členem je i ČR, nikoli.

Na žádost Novinek se CSG vyjádřila i ke konkrétním obviněním. K exportu tatrovek do Ázerbájdžánu sdělila: „Společnosti ze skupiny CSG se nikdy nedopustily žádného porušení zbrojního embarga, veškeré vývozy vojenského materiálu do zahraničí vždy realizovaly na základě řádně udělených licencí. Nikdy nebylo v takové věci proti společnostem CSG vedeno žádné řízení.“

Společnost komentovala i soud se SARN: „Soudní spor mezi SARN a CSG je založen na falešných obviněních a byl zahájen pouze s cílem vydírat CSG a donutit CSG k platbám, na které SARN nemá nárok. Takzvaný konečný rozsudek soudu v Delaware není ani nový, ani konečný. Společnost CSG již potvrdila, že podá odvolání k Nejvyššímu soudu státu Delaware, který může rozhodnutí zvrátit nebo zrušit.“

Senátor připomíná i názor zveřejněný televizí Fox News z počátku listopadu loňského roku, že CSG přispěla na moskevský veletrh, který měl „ruským úřadům pomoci se dostat k evropským vojenským technologiím“. Měla na tom spolupracovat s „přední ruskou společností navázanou na režim“. K tomu mluvčí Čírtek uvedl, že „CSG se nikdy neúčastnila žádného ruského vojenského veletrhu a ani tam nevystavovala“.

Vance je republikán zastupující v Senátu Ohio. Jde o nejmladšího senátora.

Miliardář Strnad kupuje největšího amerického výrobce malorážkové munice

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám