Hlavní obsah

Miliardář Strnad kupuje největšího amerického výrobce malorážkové munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada kupuje od americké společnosti Vista Outdoor Inc. její divizi Sporting Products. Ta vyrábí munici do malorážek a její komponenty. Hodnota transakce je 1,91 miliardy dolarů, tedy zhruba 44,72 miliardy korun.

Foto: archiv CSG, Novinky

Mezi produkty Sporting Products patří munice do malorážek.

Článek

Podmínkou jejího dokončení je získání souhlasu akcionářů společnosti Vista Outdoor a regulátorů v USA i na dalších národních trzích, kde obě firmy působí. K tomu by mělo dojít v průběhu příštího roku.

„Transakce naplňuje naši strategii expandovat v klíčových pilířích podnikání CSG, mezi které patří i muniční výroba,“ okomentoval to Strnad s tím, že se jedná o historicky nejvýznamnější českou investici na americkém trhu.

„Díky této akvizici se staneme jedním z nejvýznamnějších výrobců munice na světě s komplexním portfoliem všech ráží,“ dodal David Štěpán, člen představenstva CSG a investiční ředitel pro zahraniční projekty.

Jedná se přitom o další podobně velký obchod, jejž holding CSG realizoval. V závěru loňského roku koupil většinový podíl v italské firmě Fiocchi, která patří mezi největší světové výrobce malorážové munice.

„Cenu transakce strany nezveřejnily, jedná se však o finančně největší investici v historii holdingu CSG a také v historii českého obranného průmyslu,“ okomentoval to tehdy pro Novinky mluvčí CSG Andrej Čírtek.

Současně se přitom nejedná o první počin českých zbrojařů na americkém trhu. Předloni koupila CZG – Česká zbrojovka Group SE legendárního výrobce zbraní Colt. Loni se pak přejmenovala na Colt CZ Group SE.

Součástí Strnadova holdingu CSG jsou například automobilka Tatra Trucks, výrobce malorážové munice Fiocchi nebo výrobce radarů Retia.

Zaměstnává sám nebo přes propojené firmy více než 8000 zaměstnanců. V roce 2022 dosáhly konsolidované tržby holdingu hodnoty 25 miliard korun.

Strnad koupil největší italskou továrnu na výrobu munice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám