Hlavní obsah

Američtí šerifové žádají Bidena, aby zarazil obchod české CSG. Zbrojař byl ve Washingtonu s Fialou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká zbrojařská firma Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada čelí v USA dalšímu problému. Poté, co americký senátor James David Vance označil za bezpečnostní riziko Strnadův plán koupit část tamní společnosti Vista Outdoor, pod niž spadají přední výrobci malorážové munice, protestují proti tomuto kroku také více než tři tisícovky amerických šerifů. Ti se obrátili na prezidenta Joea Bidena, aby transakci zablokoval. Strnad byl ve Washingtonu s českým premiérem Petrem Fialou (ODS). Zda mu pomáhal tento problém řešit, předseda vlády nesdělil.

Foto: archiv CSG, Novinky

Mezi produkty Sporting Products patří munice do malorážek.

Článek

Národní asociace šerifů se v dopisu, který odeslala jen několik dní před pondělním přijetím českého premiéra Petra Fialy v Bílém domě, obrátila na amerického ministra spravedlnosti Merricka Garlanda a ministra vnitřní bezpečnosti Alejandara Mayorcase. Obává se možného přerušení dodávek, když bude výrobce malorážové munice kontrolovat zahraniční firma.

CSG kupuje divizi Vista Sporting Products, která vyrábí zbraně a munici. Patří do ní značky Remington, Federal a CCI, ale i Speer, Allianz Powder, Estate Cartridge a Hevi-Shot. To by znamenalo, že přední americké společnosti vyrábějící malorážovou munici a střelné prachy budou vlastněny a řízeny zahraniční firmou. CSG se pak stane jedním z největších světových výrobců této munice.

„Jsme hluboce znepokojeni akvizicí Vista Sporting Products ze strany CSG, která by mohla vyústit v to, že bude zahraniční společnost kontrolovat skoro 70 procent západní produkce střelivin (střelných prachů),“ napsali šerifové.

Hamáček míří do Strnadovy zbrojovky. Bude ředitelem pro vnější vztahy

Domácí

Uvedli, že považují za nešťastné, že k tomu dochází právě nyní „v době zvýšené globální poptávky“. „Jakékoli narušení přístupu k dostupné, spolehlivé a v Americe vyráběné munici poškodí šerify v celé zemi,“ varovali.

Pokud by divize Vista skočila v rukou CSG, podle šerifů by to mohlo omezit možnosti nákupů v době, kdy jsou dodavatelské řetězce narušeny po pandemii covidu-19.

Jistou roli v nynějších obavách některých Američanů mohly hrát i vztahy CSG s někdejším českým prezidentem Milošem Zemanem, jenž patřil k zastáncům Putinova Ruska. Zakladatel CSG Jaroslav Strnad, otec nynějšího vlastníka Michala Strnada, v roce 2018 obdržel od Zemana státní vyznamenání, pojit je měly až přátelské vztahy – a firmy ze skupiny patřily k největším sponzorům Zemanovy kampaně či Strany práv občanů, kdysi tzv. zemanovců.

Zeman dlouhodobě patřil k obhájcům ruského prezidenta Vladimira Putina, hovořil o vzájemných přátelských vztazích a úzké vazby na Rusko měl i exprezidentův někdejší poradce Martin Nejedlý. Ten se například účastnil i Zemanova jednání s Putinem.

Fiala: Exportéry podporujeme, detaily neřeknu

Zástupci CSG se v úterý účastnili večeře velkých českých investorů se zástupci amerických firem, jež se konala v úterý na závěr návštěvy českého premiéra v USA. Do USA cestoval i majitel CSG, miliardář Michal Strnad.

Fiala se k tématu pro Novinky vyjádřil jen obecně. „Podporujeme české exportéry a české investory - všem měříme stejně - a naši podporu na relevantních jednáních vždy samozřejmě zmiňujeme. Veřejně se však k detailům jednání a ke konkrétním případům vyjadřovat nemohu, nebylo by to ani profesionální, ani slušné,“ uvedl premiér na dotaz redakce.

Foto: Vláda ČR

Fiala uzavřel program návštěvy USA galavečeří s významnými českými investory.

Prodej vyvolává odpor dlouhodobě

Výhrady proti akvizici se objevily už dříve, stěžoval si na ni už republikánský senátor James David Vance, který je členem výboru pro zahraniční investice v USA (CFIUS). Obrátil se kvůli tomu na ministryni financí Janet Yellenovou.

Na to v úterý reagovala CSG v otevřeném dopise, v němž rozporuje jeho hodnocení a zve k návštěvě členských společností CSG v USA a Evropě: „Aby osobně poznal, kdo skutečně jsme.“

Americký senátor požaduje pozastavit prodej amerických zbrojovek české CSG, považuje ji za rizikovou

Amerika

V březnu si na prodej stěžoval republikán Clay Higgins, který se také obrátil na Yellenovou kvůli údajným vztahům CSG s Ruskem a Čínou. Naznačil, že firma Dako-CZ, která vyrábí brzdové systémy pro kolejová vozidla, pracuje na nespecifikovaném projektu s čínskou firmou Huawei.

To odmítl mluvčí CSG Andrej Čírtek. „Tvrzení, že společnost Dako-CZ ze skupiny CSG spolupracovala s čínskou společností Huawei, je zavádějící. Dodává brzdové systémy pro kolejová vozidla pro švýcarskou společnost Stadler. Jedním z projektů společnosti Stadler je i dodávka příměstských osobních vlaků pro kampus Dianshan Lake v Číně, který patří společnosti Huawei. Vyrobit z této reálné informace tvrzení, že CSG spolupracuje s firmou Huawei, je typickým příkladem fake news,“ reagoval.

Daily Mail opakuje starší obvinění, že CSG sponzorovala zbraňový veletrh v Moskvě, což se nepotvrdilo. „CSG se nikdy neúčastnila žádného ruského vojenského veletrhu a ani tam nevystavovala,“ řekl už dříve Novinkám Čírtek.

Nejbohatší Češkou je Kellnerová, Babiš se výrazně propadl

Ekonomika

CSG kritiku odmítá

Britský list současně citoval Čírtka, že CSG zajistí firmám pod Vistou stabilitu a investice. Vista se tyto divize rozhodla prodat sama a nebyla k tomu donucena. Američtí výrobci střeliva se dostali do ekonomických potíží. Zájem o ně měla jiná česká firma Colt, její nabídku však Vista odmítla.

Čírtek ve vyjádření dále sdělil: „Přineseme americkým výrobcům malorážové munice stabilitu a investice, které potřebují.“ Podle něj naopak „minimalizuje rizika pro americké zákazníky, ať už se jedná o civilní trh, nebo trh bezpečnostních složek.“

Uvedl, že CSG vlastní i společnost Fiocchi, jež vyrábí malorážovou munici a která má dva výrobní závody v USA: „Dodávala malorážové střelivo americkým policejním sborům, aniž na to mělo vliv, že koncový vlastník byl vždy v Evropě.“

Kritiku odmítl i ředitel firem Federal a Remington Ammunition Jason Vanderbrink jako pověsti na internetu s „nepřesnými vyjádřeními“ o jejich podnikání.

Nákup nyní prošetřuje CFIUS.

Nejstarší americký výrobce zbraní Remington bankrotuje

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Střelný prach

Výběr článků

Načítám