Hlavní obsah

Tisíce lidí vyšly v evropských městech včetně Prahy demonstrovat proti rasismu

Tisíce lidí se v sobotu sešly ve velkých evropských městech na protestních shromážděních proti rasismu a policejnímu násilí. Lidé v Londýně, Paříži, Berlíně a dalších velkých městech včetně Prahy se sešli na popud smrti černocha George Floyda, který zemřel 25. května po zákroku policie v americkém Minneapolis.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Demonstrantka v Berlíně

Článek

Shromáždění v Paříži úřady sice kvůli epidemii koronaviru zakázaly, přesto se v centru metropole demonstranti sešli. Demonstrovat proti rasismu a policejnímu násilí přišli lidé také v dalších francouzských městech, mimo jiné v Lyonu, Lille či Rennes.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Bez spravedlnosti není míru, stálo na jednom z transparentům na demonstraci v Paříži.

Na náměstí u Westminsterského paláce v Londýně, kde sídlí britský parlament, si demonstranti na znamení protestu klekali na kolena. Skandovali rovněž Floydovo jméno. V Anglii je nyní povoleno scházet se jen ve skupinách do šesti osob a to za předpokladu, že budou lidé dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Shromáždění v Londýně

Kromě Londýna se tisíce lidí v sobotu sešly na demonstracích také v Manchesteru, Cardiffu či Leicesteru.

Foto: Danny Lawson, ČTK/AP

Demonstrace v Manchesteru

V Praze demonstrovali cizinci

Tři stovky převážně mladých lidí se sešli také na Staroměstském náměstí v Praze. Podle původních plánů měli jít před americkou ambasádu, pochod se ale nejspíše neuskuteční. Zpravodaj ČTK na místě zjistil, že většina účastníků jsou cizinci. Mezi demonstranty byla hodně slyšet angličtina a polština.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí v Praze

Organizátoři demonstrace na Alexandrově náměstí v Berlíně nahlásili 1500 účastníků, místní policie ale odhadla účast na 10 tisíc lidí. Policie protestující podle agentury DPA vyzývala, aby dodržovali rozestupy a zaplnili i ulice, které k náměstí vedou.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Protestní shromáždění na Alexander Platz v Berlíně

Zhruba 9 tisíc lidí napočítali policisté na demonstraci v Hamburku. Kvůli opatření spojeným s šíření koronaviru přitom byla povolená účast jen 525 lidí. V Mnichově policisté účast odhadli na 7000 lidí. Radnice přitom povolila demonstraci pod podmínkou, že dorazí jen 200 lidí. "Pravidla pro rozestupy se nedodržují," řekl DPA mluvčí mnichovské policie.

Udělejte si obrázek sami: Takhle probíhal policejní zákrok na černocha Floyda

Amerika

Před americkým konzulátem několik stovek lidí protestovalo také v Neapoli. Podle agentury AP se ještě v sobotu demonstrace uskuteční i v dalších italských městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám