Hlavní obsah

Minneapolis chce po smrti Floyda zrušit městskou policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké město Minneapolis chce rozpustit městskou policii a nahradit ji novým alternativním systémem, který bude zaměřen na preventivní programy či komunitní výpomoc, uvedla to předsedkyně městské rady Lisa Benderová. Jde o reakci na smrt Afroameričana George Floyda, který zemřel po zásahu policisty.

Foto: Eric Miller , Reuters

Policisté v Minneapolisu zatýkají demonstranty.

Článek

„Je jasné, že v Minneapolis a v dalších amerických městech nechrání náš policejní systém komunity. Naše úsilí o postupnou reformu selhalo,“ uvedla Benderová.

Povinností vedení města Minneapolis je podle ní „ukončit policejní činnost, jak ji známe, a znovu vytvořit systémy veřejné bezpečnosti, které nás ve skutečnosti udržují v bezpečí“.

Pro zrušení policie je odhodláno hlasovat devět ze 13 radních, napsal server deníku The Guardian. Benderová uvedla, že tato většina stačí a že nebude možné postoj rady přehlasovat.

V USA se ozývají hlasy volající po rozpuštění policie

Amerika

Zatím není jasné, kdy by měl proces rozpouštění začít, jak bude vypadat přechodná fáze ani jak bude fungovat nová bezpečnostní složka. Příznivci radikálního řešení prosazují, aby rada začala s odebíráním peněz z policejního rozpočtu a investovala do dalších oblastí, jako jsou sociální služby, a začaly se tvořit alternativní nepolitické systémy.

Phillipe Cunningham, který je rovněž jedním z radních podporujících reformu městského policejního sboru, uvedl, že změna nenastane náhle, protože by jinak neměl kdo přijít na pomoc lidem v případě nouze.

K davu v Seattlu přijel v autě ozbrojený muž a jednoho demonstranta postřelil

Amerika

Ve Spojených státech existuje řada hnutí, která požadují rozpuštění či zásadní reformu policie, téma opět ožilo po smrti George Floyda.

Afroameričan Floyd zemřel před 14 dny právě v Minneapolisu při zatýkání, což vyvolalo rozsáhlé protesty nejen v USA, ale i ve světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákrok policistů proti Georgi Floydovi a co mu předcházelo.Video: DRAGON WOK/DARNELLA FRAZIER, AP

Reklama

Výběr článků

Načítám