Hlavní obsah

Další špionážní čínský balon se vznáší nad Latinskou Amerikou, uvedl Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Další špionážní čínský balon se vznáší nad Latinskou Amerikou, oznámil Pentagon. Jeden čínský špionážní balon byl pozorován už několik dní ve vzdušném prostoru Spojených států a americké úřady o něm informovaly v pátek.

Foto: Chase Doak, AP

Čínský balon nad Montanou

Článek

„Máme zprávy o balonu letícím nad Latinskou Amerikou. Považujeme ho za další čínský špionážní balon,“ uvedl mluvčí Pentagonu Pat Ryder. Polohu balonu blíže neupřesnil.

I u balonu nad USA americké úřady uvedly, že „jistě“ jde o balon vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad vojenskými objekty v USA. Zvažovaly jeho sestřelení, ale nechaly ho letět dál, protože je příliš velký a mohl by při dopadu způsobit škody.

Čínské ministerstvo zahraničí v pátek prohlásilo, že incidentu lituje a že se jedná o meteorologický balon, který nedokáže sám dobře manévrovat, a nad USA jej zanesl vítr.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli incidentu odložil na víkend plánovanou návštěvu Pekingu.

Blinken v pátek mluvil s čínským ministrem zahraničí Wangem Ji a dal mu jasně najevo, že „přítomnost čínského pozorovacího balonu v americkém vzdušném prostoru se jasným porušením americké svrchovanosti a mezinárodního práva“.

Dodal, že jsou USA stále pro diplomatické jednání s Čínou. „Plánuji navštívit Peking, až to podmínky umožní. Prvním krokem je dostat pozorovací zařízení z našeho vzdušného prostoru. Na to se nyní zaměřujeme.“

V sobotu čínské ministerstvo zahraničí dodalo, že přítomnost balonu ve vzdušném prostoru Spojených států je nehoda, kterou zapříčinila vyšší moc. Někteří politici a média v USA ji podle tohoto úřadu využívají k útočení na Čínu a k její diskreditaci.

Balon nad Montanou je náš, přiznala Čína

Svět

Sestřelit, nebo ne? Američané řeší, co s čínským balonem nad Montanou

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám