Hlavní obsah

Sestřelit, nebo ne? Američané řeší, co s čínským balonem nad Montanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nad Spojenými státy americkými se několik dní pohybuje čínský špionážní balon, uvedl ve čtvrtek podle zahraničních agentur nejmenovaný vysoce postavený americký činitel z resortu obrany. USA pohyby balonu sledují, ministerstvo obrany také na žádost prezidenta Joea Bidena zkoumalo možnost, že by ho sestřelilo. Nakonec se ale rozhodlo k tomuto kroku nepřikročit kvůli obavám, že by úlomky zařízení mohly ohrozit lidi na zemi, napsala agentura AFP. Přímou hrozbu však nyní balon nepředstavuje.

Američané řeší, co s čínským balonem nad MontanouVideo: CHASE DOAK, AP

 
Článek

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning na tiskové konferenci uvedla, že situaci prověřuje. „Dokud nebudou fakta vyjasněna, spekulace a přehnané reakce nepomohou řešení této záležitosti,“ prohlásila. „Doufáme, že obě strany budou tuto otázku řešit klidně a rozvážně,“ dodala.

„Nepochybujeme o tom, že balon pochází z Číny,“ sdělil novinářům podle AFP činitel pod podmínkou zachování anonymity. Podle agentury AP také uvedl, že balon se pohybuje ve vysoké nadmořské výšce nad významnými místy s cílem shromáždit informace. Zařízení americká armáda zaznamenala konkrétně nad státem Montana, v němž leží jaderná základna Malmstrom.

Balon je podle citovaného činitele poměrně rozměrný. „Zhodnotili jsme, že je dost velký na to, aby jeho úlomky způsobily škody,“ sdělil.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder uvedl, že balon se pohybuje ve výrazně vyšší výšce, než v jaké funguje komerční doprava, a nepředstavuje hrozbu ani pro lidi na zemi. Uvedl také, že USA podnikly kroky, které stroji zabrání shromažďovat citlivé informace.

Washington v posledních letech už několikrát podobnou aktivitu zaznamenal, doplnil mluvčí. Tentokrát se ale balon nad územím USA pohybuje zřejmě déle než v předchozích případech, podotkla agentura Reuters.

Specialista na Čínu z Nadace pro obranu demokratických zemí (FDD) Craig Singleton Reuters sdělil, že podobné balony často používaly v dobách studené války Sovětský svaz i USA jako nepříliš nákladnou metodu, jak nashromáždit zpravodajské informace.

„Načasování tohoto incidentu jen několik dní před plánovou návštěvou ministra (zahraničí Antonyho) Blinkena v Pekingu je zvláštní,“ podotkl Singleton.

Washington se kvůli narušení svého prostoru obrátil na čínské úřady. „Uvědomili jsme je o závažnosti tohoto incidentu,“ citovala AFP výše zmíněného nejmenovaného činitele.

Putinova krtka v německé rozvědce před zatčením povýšili

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám