Hlavní obsah

Balon nad Montanou je náš, přiznala Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čína se prostřednictvím svého ministerstva zahraničí omluvila za narušení amerického vzdušného prostoru – podle vlastního vyjádření civilním meteorologickým balonem. Američané objekt nad Montanou několik dní sledovali v obavě, že jde o špionážní balon, a uvažovali už o jeho sestřelení.

Američané řeší, co s čínským balonem nad Montanou.Video: CHASE DOAK, AP

 
Článek

„Jedná se o civilní letoun určený pro výzkum především k meteorologickým účelům,“ cituje čínskou diplomacii na svém webu televize Al-Džazíra.

Do amerického vzdušného prostoru se balon podle Pekingu dostal kvůli omezené možnosti měnit během letu směr. „Odchýlil se z plánovaného kurzu,“ vysvětlila Čína.

Balonový incident má ale politickou dohru. Americký ministr zahraničí Antony Blinken posune plánovanou návštěvu Pekingu. Do Číny měl odcestovat na dvoudenní návštěvu už v neděli. Zástupce ministerstva zahraničí řekl médiím, že ministr cestu posune, jelikož „nechce, aby incident s balonem jeho návštěvě dominoval“, a nechce také na situaci reagovat příliš přehnaně tím, že by cestu zrušil úplně.

Američané balon sledují už několik dní. Pentagon dokonce na žádost prezidenta Joea Bidena zkoumal možnost, že by ho sestřelil.

Nakonec se ale rozhodl k tomuto kroku nepřikročit kvůli obavám, že by úlomky zařízení mohly ohrozit lidi na zemi, napsala agentura AFP.

Sestřelit, nebo ne? Američané řeší, co s čínským balonem nad Montanou

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám