Hlavní obsah

Další rána pro žadatele o kanadská víza, ve Vídni budou zřejmě muset přespat

Praha/Vídeň
Aktualizováno

Od pondělí už pro občany ČR zřejmě nebude možné ve Vídni dostat vízum do Kanady ve stejný den, kdy o něj požádají. Zájemci musejí počítat s tím, že jeden den žádost o vízum podají a až druhý den si ho budou moci vyzvednout. Zpravodaji Práva to řekl Milan Kovář z konzulárního odboru českého velvyslanectví ve Vídni. Kanadská ambasáda v Praze to ale popřela.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

"Pracovníci kanadské ambasády najeli na zvláštní režim, aby podchytili prvotní nápor. Do pátku zrušili polední přestávky a žádosti o víza vyřizují od 8.30 do 15.30 hodin nepřetržitě. Většina žadatelů je tady již ráno a po obědě odchází s vízy. Ve středu dokonce uspěl i žadatel, který dorazil o půl třetí,“ uvedl Kovář.

"Od pondělí se ale vše vrací do normálu a víza už nebude možné získat ve stejný den. Snad jen s výjimkou opravdu nutných případů,“ dodal.

Ambasáda informaci popírá, žádosti ale bude nutné podávat dopoledne

Kovářovu informaci ale kanadské velvyslanectví v Praze v pátek popřelo. "Do 5. srpna bude vízové oddělení Velvyslanectví Kanady v provozu pro žadatele z ČR i přes polední pauzu a vyřídí ten samý en žádosti i těch občanů ČR, kteří ji podají brzy odpoledne," sdělil Novinkám Michael Vlček, mluvčí kanadského velvyslanectví v ČR.

"Od 5. srpna bude nutné podat žádost o vízum dopoledne, tj. do 11.30, aby měli žadatelé záruku, že bude vyřízena ten samý den," dodal.

Pro občany České republiky, kteří chtějí cestovat do země javorového listu, by to znamenalo další komplikaci. Česká vláda požádala Ottawu, aby alespoň zavedla vízové oddělení na kanadské ambasádě v Praze, protože Češi, kteří nyní jako jediní ve střední Evropě potřebují k cestě do Kanady víza, si je musejí vyřizovat ve Vídni. Kanadský velvyslanec ve čtvrtek ale zopakoval, že to nepřipadá v úvahu, protože takové opatření by pro Kanadu bylo příliš drahé. [celá zpráva]

Pracovnice kanadské ambasády ve Vídni Jennifer Mayová uvedla, že se na velvyslanectví netvoří fronty, příliv žadatelů je podle ní rozložen do celého dne. Ve čtvrtek se ale řada čekajících se vinula ze třetího až téměř po první poschodí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Fronta českých žadatelů o vízum na kanadském zastupitelském úřadě ve Vídni

Český konzul: Krok Ottawy není přátelský

"Zavedení víz pro zemi, jako je tato, je – pokud jde o mezinárodní právo – nikoli přátelské. Je to jednostranné a neobvyklé,“ řekl kanadské televizní stanici CBC Martin Krpač, generální konzul ČR v Torontu, kam mířila většina českých žadatelů o azyl.

Praha podle něj uznává, že někteří lidé z ČR "zneužívají nebo hledají skuliny v kanadském azylovém systému“, ale Kanada vízy "nejen brání žádostem o azyl, ale i každoročnímu příjezdu asi 30 tisíc českých turistů“.

Konzul obhajoval české úsilí o reciproční opatření ze strany EU: "Neradi bychom to viděli, ale musíte chápat, že mezinárodní právo je jaksi reciproční záležitost,“ řekl. Česko ovšem na druhé straně od 90. let do loňského listopadu dobrovolně tolerovalo vízovou asymetrii s USA.

"Spějeme do vízové války“

O vízech se diskutuje i v Kanadě samé. "Problém není v azylovém systému, ale v neschopnosti vlády jmenovat dostatek členů rady pro přistěhovalectví a uprchlíky,“ tvrdí expertka Janet Denchová. Konzervativní vláda podle ní avizuje návrh reformy ve volebním podzimu, napsal list Ottawa Citizen.

"Spějeme do vízové války,“ soudí podle téhož deníku Fen Hampson z Carletonovy univerzity, podle něhož se Mexičané, postižení vízy jako Češi, "otočí a udělají totéž nám“. Mexiko ve čtvrtek skutečně sáhlo k odvetným opatřením, když stejně jako Praha zavedlo vízovou povinnost pro kanadské diplomaty. Turisté ale víza potřebovat nebudou, ročně totiž Mexiko navštíví na 1,3 miliónu Kanaďanů, kteří jsou pro ekonomiku země významným zdrojem příjmů.

Mexičanů přijíždí do Kanady naproti tomu ročně jen zhruba 270 tisíc, což je ale stále devětkrát více než občanů ČR.

Kanadská ambasáda v Mexiku je nyní i přes asi 20 dodatečných konzulárních úředníků zavalena žadateli. Cestovní kanceláře si stěžují, že nebyly včas informovány.

Kanadská víza byla horkým tématem také na čtvrteční schůzce ministrů zahraničí Kanady, USA a Mexika ve Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám