Hlavní obsah

V Kanadě kritizují zavedení víz obránci práv i cestovky

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Rozhodnutí zavedení víz pro české a mexické občany se v Kanadě stalo terčem značné kritiky. Pustili se do něj obhájci lidských práv, advokáti imigrantů i komentátoři v listech. Stěžuje si také turistický průmysl.

Foto: so he could avoid being ousted by opposition parties next week. REUTERS, Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper se takén dočkal kritiky.

Článek

„Je to rychlá politická odpověď na přetrvávající problém, sdělila profesorka mezinárodních vztahů Maureen Molotová z ottawské Carletonovy univerzity. Krok však kritizovala. Vízová povinnost je podle ní rozhodnutí, které řeší otázku tím nejdražším možným způsobem.

Kritika ze stran advokátů imigrantů

Právník Ravi Jain, který obhajuje imigranty, řekl televizi CTV: "Myslím si že zavedení víz je něco, co se uplatňuje až jako poslední krok.“ Zdůraznil také, že víza byla uplatněna na země, s nimiž má Kanada dobré vztahy.

Podle něj měla vláda nejprve řešit situaci v zemi a zaměřit se také na poradce, kteří mnohdy povzbuzují imigranty a si požádali o statut uprchlíka.

Další advokát Rick Goldman uvádí, že i lidé, mající nárok na azyl musejí porušovat zákon, protože obyvatelé zemí, z nichž přicházejí uprchlíci, většinou potřebují víza: „Je to pokrytectví. Je to Hlava 22. Kanada dělá všechno možné, aby neumožnila těmto lidem přístup.“

I kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney, který vehementně obhajoval zavedení víz, aby nebyl zahlcen velmi otevřený a obecně oceňovaný kanadský imigrační systém, listu The Globe and Mail, řekl že země potřebuje revizi svého azylového systému.

"Toto (zavedení víz pro Čechy a Mexičany), zdůrazňuje potřebu reformy našeho azylového systému tak, aby bylo zajištěno, že skutečným obětem persekuce bude rychle poskytnuta pomoc a ekonomickým migrantům, kteří chtějí zneužívat naší štědrosti, budou rychle ukázány dveře," řekl ministr s tím, že nachází inspiraci ve Velké Británii, která svůj imigrační systém pozměnila v roce 2004. Mělo by jít hlavně o urychlení procedur.

V televizním rozhovoru Kenney řekl, že Kanada chápe české a mexické znepokojení, "ale na rovinu - zákon vyžaduje víza pro všechny cizí občany, kteří přijíždějí do Kanady, pokud nezavedeme specifické výjimky založené na objektivních kritériích. Mexiko bylo dosud jedinou latinskoamerickou zemí, pro niž vízová povinnost neplatila, a Česká republika se teď připojuje ke dvěma zemím Evropské unie - Bulharsku a Rumunsku, pro něž vízová povinnost platí."

Obavy turistického průmyslu

Mexiko přitom je členem severoamerické zóny volného obchodu, což byl důvod, proč Mexičané víza nepotřebovali. Zavedení vízové povinnosti je přitom ranou pro kanadský turistický průmysl. Z Mexika do Kanady ročně přijíždělo 266 000 lidí a tak bylo Mexiko na šestém místě žebříčku zemí. Počet mexických turistů přitom stále rostl.

Cestovní kanceláře i majitelé hotelů považují zavedení víz v době letní sezóny za ránu, která postihne jejich příjmy a může vést i propouštění. Vyzývají konzervativní vládu, aby vízovou povinnost odložila na prosinec.

Za ránu považují zavedení víz i mexičtí touroperátoři.

Tvrdé kritiky se dočkala vláda také od Amy Minsky na webu Canada.com. Zmiňuje, že do Kanady mohou bez víz občasné padesáti zemí, z obou Amerik už ale jen občané Spojených států a zemí pod britskou nebo francouzskou správou. Obyvatelé 140 zemí světa víza potřebují.

Reklama

Výběr článků

Načítám