Hlavní obsah

Další Bush do Bílého domu? Kandidaturu ohlásil Georgův bratr Jeb

Miami

Bývalý floridský guvernér Jeb Bush v pondělí oznámil, že se bude ucházet o křeslo prezidenta USA. Bratr exprezidenta George W. Bushe je jedním z šestnácti republikánů, kteří se přihlásili do boje o volebního kandidáta své strany.

Jeb Bush (vpravo) s bratrem George W. Bushem

Článek

Bush ohlásil, že 21. století bude nejlepším stoletím pro Ameriku a on ji k tomuto úspěchu dovede. „Vidím skvělou zemi na počátku jejího nejskvělejšího století a jsem připraven vést,“ uvedl Bush ve videonahrávce zveřejněné pár hodin před ohlášením kandidatury.

Dvaašedesátiletý Bush je na snímku obklopen ženami, zástupci menšin i hendikepovaným dítětem, aby ukázal, že ačkoliv je konzervativec, bude také chránit potřebné. „Mé základní postoje vycházejí z předpokladu, že ti nejzranitelnější lidé v naší společnosti by měli být v popředí, a ne vzadu. Potřebujeme nové vedení, které se chopí konzervativních principů a uplatní je tak, aby se lidé měli lépe,“ prohlásil Bush.

Porušoval zákon?

Bush ohlášení kandidatury dlouho odkládal, ačkoliv to, že o ní uvažuje, přiznal už před půl rokem. Podle kritiků už dávno kampaň zahájil a to, že to nepotvrdil, hraničilo s porušením zákona, protože jakmile je kandidatura ohlášena, existují pro uchazeče zákonné limity, které se kromě jiného týkají klíčových sponzorských darů.

Podle nepotvrzených zpráv už Bush stihl vybrat téměř 100 miliónů dolarů, což už teď jasně naznačuje, že prezidentská kampaň bude nejdražší v dějinách.

Bushovu kandidaturu už nějaký čas veřejně podporuje jeho bratr George W. Bush. Pokud by byl Jeb do Bílého domu zvolen, byl by už třetím z rodiny Bushů, protože prezidentský úřad vykonával také jejich otec George H. W. Bush.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Jestliže Jeb Bush v republikánských primárkách uspěje, mohl by se v celonárodních volbách střetnout s favoritkou demokratů Hillary Clintonovou. Její manžel Bill přitom v roce 1992 bojoval o nejvyšší post s Bushovým otcem, jehož porazil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám