Hlavní obsah

Prezidentem USA chce být i syn kubánských přistěhovalců Rubio

Miami
Aktualizováno

Senátor z Floridy Marco Rubio je třetím republikánem, který ohlásil kandidaturu na prezidenta Spojených států. Podle agentury AP to 43letý Rubio v pondělí potvrdil při setkání se sponzory.

Foto: ČTK/AP

Marc Rubio

Článek

Volby podle Rubia mají rozhodnout o budoucnosti a nevracet se do minulosti. Rubio tím narážel na to, že vítěz republikánských primárek bude čelit demokratické favoritce, bývalé první dámě a ministryni zahraničí Hillary Clintonové, která ohlásila kandidaturu v neděli. [celá zpráva]

„Poprvé za dlouhou dobu má Republikánská strana šanci být stranou budoucnosti. Včera jsme slyšeli o včerejší představitelce, která s námi chce zpátky do včerejška. Mám ale za to, že této zemi vždycky šlo o zítřek,“ řekl.

Rubio prohlásil, že americký sen se příliš mnoha rodinám v USA vzdaluje, a on to změní. „Cítím, že mám výjimečnou kvalifikaci nejen pro to, abych na to upozornil, ale také abych nastínil, co je třeba udělat, abychom toho dosáhli,“ řekl.

Vystudovaný právník Rubio je synem kubánských imigrantů a v případě úspěchu by se stal prvním prezidentem USA hispánského původu.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Svoji nominaci už ohlásili také republikánští senátoři Ted Cruz, který je rovněž hispánského původu, a Rand Paul, syn neúspěšného uchazeče o nejvyšší post z dřívějška Rona Paula.

Reklama

Související články

Do boje o křeslo prezidenta USA jde Rand Paul

Americký republikánský senátor Rand Paul v úterý oznámil, že se chce ve volbách příští rok ucházet o post prezidenta USA. Řekl to na mítinku v kentuckém...

Výběr článků

Načítám