Hlavní obsah

Clintonovou opět porazil Sanders

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

V úterních primárkách v Západní Virginii porazil demokrat Bernie Sandres bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, avšak ta vede v celém klání s velkým náskokem. Mezi republikány vyhrál Donald Trump, který už nemá soupeře.

Foto: Danielle Peterson, ČTK/AP

Uchazeč o nominaci do prezidentských voleb za demokraty Bernie Sanders

Článek

Konečné výsledky demokratických primárek v Západní Virginii ještě nebyly oznámeny, podle částečných ale v duelu mezi Hillary Clintonovou a Berniem Sandersem vede vermontský senátor. Televize NBC, CNN a Fox News označily Sanderse za vítěze.

Clintonová nicméně s náskokem vede celý souboj o nominaci do zápasu o Bílý dům. Dosud jí k většině 2383 delegátů, potřebných k nominaci, chybělo jen 155 delegátů, zatímco Sanders podle odhadu CNN disponoval před západovirginskými primárkami podporou 1448 delegátů. Senátor nicméně nadále souboj nevzdává.

Foto: John Sommers Ii, Reuters

Hillary Clintonová

Clintonová má obrovský náskok kvůli tzv. superdelegátům, kteří nejsou vázáni výsledky primárek. Sanders je přesvědčen, že bývalá ministryně zahraničí nezíská dostatečný počet vázaných delegátů, který by jí automaticky zajistil nominaci. Doufá, že by mohl by výsledek změnit na stranickém sjezdu.

V Západní Virginii získali paradoxně Sanders i Clintonová stejný počet delegátů, 17, Sanders ovšem 16 z voleb, zatímco Clintonové pomohlo, že ji podpořilo šest superdelegátů.

Demokraté – průběžné výsledky
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
ClintonováSanderspočet delegátů ve státěpo sečtení hlasů
Západní Virginie36,0 (11)51,4 (16)2991 %

„Nyní jsme vyhráli volební shromáždění v 19 státech. Jsme v této kampani, abychom získali nominaci za demokraty,” řekl Sandres v Salemu podle CNN a dodal, co považuje za nejdůležitější. „V mnoha věcech se ministryní Clintonovou neshodujeme, ale je jedna oblast, kde se shodneme - musíme porazit Donalda Trumpa.”

Počty dosud získaných delegátů u demokratů
jménocelkový početdelegáti z hlasování
Hillary Clintonová22351719
Bernie Sanders14641423

 Trump byl bez soupeře

Trumpovo vítězství oznámily velké americké televize po uzavření volebních místností v Západní Virginii i v Nebrasce. V obou státech získal všechny hlasy delegátů a přiblížil se tak nominaci.

Ačkoli Trump zůstal v boji bez soupeře, voliči v obou státech i tak mají možnost odevzdat svůj hlas uchazečům, kteří odstoupili. Tyto hlasy se pokládají za protestní.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Donald Trump

Oficiálně má republikánského kandidáta do Bílého domu vybrat červencový sjezd - k automatické nominaci dosud Trumpovi chybí k potřebným 1237 delegátům pouhých 118, což naznačuje, že sjezd zřejmě bude formalitou. Zbylé delegáty se mu může snadno podařit získat v primárkách na západním pobřeží v Oregonu, Washingtonu a Kalifornii a pak také v New Jersey. Jen v Kalifornii se rozhoduje o 172 delegátech a v New Jersey o jednapadesáti.

Republikáni  – průběžné výsledky
procenta hlasů (počet dosud přidělených delegátů)
TrumpCruzKasichpočet delegátů ve státěpo sečtení hlasů
Nebraska61,4 (36)18,5 (0)11,4  (0)3695 %
Západní Virginie76,9 (3)9,0 (0)6,9 (0)3 + 31 nevázaných96 %

Trump v televizi Fox News uvedl, že by byl rád, aby sjezdu předsedal republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, považovaný za miliardářova tvrdého kritika. Trump se rovněž nechal slyšet, že svůj seznam možných viceprezidentů zúžil na pět až šest jmen. Svého kandidáta do této funkce představí ale až na sjezdu.

Související témata:

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Bernie Sanders

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám