Hlavní obsah

Clintonová je nemocná, v úřadu by nepřežila rok, zní z Trumpova tábora

Právo, CNN, vpl, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napětí mezi tábory republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonové se vystupňovalo poté, co John Jaggers, kteří řídí Trumpovu kampaň ve státech Maryland a Severní Karolína, naznačil, že Clintonová je natolik nemocná, že by v úřadě vydržela jen krátce.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Demokratická kandidátka do Bílého domu Hillary Clintonová

Článek

„Pokud vyhraje volby, pravděpodobně zemře už během prvního roku v Bílém domě. Kolik z vás by v srpnu nosilo vlněný kabát?“ ptal se podle listu Daily Mail před převážně ženským publikem z hnutí Women4Trump v Middleburgu ve státě Virgínie.

„Žena, která touží být první prezidentkou v historii, se obléká do vlněného kabátu při každé příležitosti. Nepřestáváte se divit, proč. To je přece velká věc, lidičky. Tato žena je velmi, velmi nemocná a oni se to snaží zamaskovat,“ řekl v narážce na fámy o zhoršujícím se psychickém i fyzickém stavu demokratky a na záběry z mítinku Hillary minulou neděli z Nantucketu ve státě Massachusetts.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Kandidátka demokratů Hillary Clintonová se na snímku z 21. srpna zdraví s lidmi na letišti Provincetownu v Massachusetts.

Štáb demokratů odpověděl razantním odmítnutím. „Hillary Clintonová zveřejnila podrobné zdravotní záznamy, které ukazují, že je ve skvělém zdravotním stavu,“ řekla Jennifer Palmierová z kampaně Clintonové s odvoláním na lékařku Lisu Bardackovou.

Dohadů přibývá

Odpůrci demokratky Clintonové už dříve vyrukovali s tvrzeními, jež mají svědčit o jejím špatném zdravotním stavu. Na webu se objevila nahrávka z 10. června, kdy v zajetí reportérů začne trhat hlavou při údajném záchvatu epilepsie. Na dřívějším videu politička mluví k voličům, uprostřed věty náhle ztratí „nit“, vteřinu dvě zmateně hledí.

Spekulace o jejím zdraví se začaly odvíjet od jejího prvního pádu v roce 2009, kdy jako ministryně právě odjížděla do Bílého domu. Zlomila si přitom loket.

O dva roky později upadla v Jemenu ve dveřích letadla poté, co namáhavě vystoupala schůdky. Pak den před Štědrým večerem 2012 upadla doma, uhodila se do hlavy a nastal problém, jelikož si musela léčit krevní sraženinu. To její odpůrci zdůrazňují jako velké zdravotní riziko.

Političku kromě toho pronásledují návaly dusivého kašle. Když ji v červenci při nominačním projevu ve Filadelfii přerušovaly ovace, zachytil mikrofon, jak toho využívá k odkašlávání. Na webu se rozproudila debata, kolikrát to bylo. Účastníci napočítali až 40 odkašlání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám