Hlavní obsah

Volte mě, nemáte co ztratit, burcuje Trump černochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump požádal černošské obyvatele, aby ho volili. Vzkázal jim, aby mu v listopadových volbách odevzdali hlas, protože stejně nemají co ztratit. Afroameričané v USA podle Trumpa žijí v chudobě a chodí do špatných škol. Demokraty zároveň varoval, aby si nemysleli, že mají hlasy černochů jisté.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump na předvolebním setkání

Článek

"Žijete v bídě, nemáte dobré školy, nemáte práci, 58 procent vašich dětí nemá zaměstnání - co můžete do háje ztratit?" prohlásil Trump na předvolebním setkání v Michiganu.

„Když budete dál volit stejné lidi, bude se vám dostávat přesně stejných výsledků. Hillary Clintonová by raději poskytla práci uprchlíkovi než nezaměstnaným afroamerickým mladíkům. Stali jste se uprchlíky ve vlastní zemi,“ dodal.

Pokud bude americký miliardář letos zvolen, slibuje, že si při příští volbě v roce 2020 získá přízeň 95 procent černochů v zemi. Demokratická kandidátka do Bílého domu Hillary Clintonová podle BBC označila Trumpovy projevy za ignorantské a šokující.

Člen jejího volebního štábu Marlon Marshall pak podle ČTK přišel s ještě ostřejší kritikou. "Donald Trump se ptá, co může afroamerická komunita ztratit, bude-li ho volit. Odpověď zní, že může ztratit všechno kvůli muži, který zpochybňuje občanství prvního afroamerického prezidenta, uctívá bílé rasisty a byl žalován za diskriminaci barevných," uvedl v tiskovém prohlášení.

Dvouprocentní podpora

O tom, že hlasy Afroameričanů mohou rozhodnout, se přesvědčil současný prezident Barack Obama. V roce 2012 ho podpořilo 93 procent z nich.

Trump však na svou stranu získal podle posledního průzkumu pouhá 2 procenta amerických černochů.

Související téma

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump

Miliardář ale podle průzkumu z 9. srpna, na nějž se odkazuje agentura Reuters, prohrává i v boji o přízeň bělošských voličů. Kdyby se hlasovalo nyní, získal by podle Reuters 35 procent hlasů, zatímco Clintonová 42 procent.

Reklama

Související články

Trump se výjimečně omlouval

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump je častěji neřízenou střelou, než aby bral ohledy. Na čtvrtečním předvolebním mítinku v Severní Karolíně...

Výběr článků

Načítám