Hlavní obsah

Clinton nabízel Jelcinovi dialog o začlenění do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Bill Clinton navrhl před rozšířením Severoatlantické aliance (NATO) na východ ruskému protějšku Borisu Jelcinovi možnost vstupu Ruska do politických struktur organizace. Německému týdeníku Der Spiegel to prozradil Horst Teltschik (78), šéf zahraničněpolitického odboru úřadu tehdejšího spolkového kancléře Helmuta Kohla.

Foto: Profimedia.cz

Boris Jelcin (vlevo) a Bill Clinton

Článek

„Když se v devadesátých letech zvažovalo rozšíření NATO na východ, seděl jsem na večeři vedle Clintona, který vyprávěl, že v rozhovoru i písemně nabízel Jelcinovi diskusi o ruském členství v NATO,“ potvrdil Teltschik. Jelcin to podle webu INSEAD knowledge odmítl s tím, že je to příliš brzo.

Připomněl, že Vladimir Putin, který v roce 2000 vystřídal Jelcina, byl v prvních letech v Kremlu nakloněn členství své země v NATO.

„Pochopitelně nikoli ve vojenských službách,“ upřesnil Teltschik.

Také zmínil problémy rozložení sil. Podotkl, že přirozeným partnerem Ruska je Evropa, zatímco nejbližším spojencem Evropy jsou Spojené státy. Vyloučil, že by vzniklo silné partnerství mezi Ruskem a Čínou.

Stavěl se ale proti izolaci Ruska: „Rusko bylo vždycky agresivní. Když je zaženete do kouta, izolujete, jaký bude následek? Izolace Ruska znamená, že začne přebudovávat svou armádu a své jaderné systémy, a to si myslím není v našem zájmu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám