Hlavní obsah

Čínský balon byl špionážní, zjistil americký letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský stratosférický balon, který se pohyboval nad USA, než byl sestřelen nad Atlantikem, nesl vybavení, které umožňovalo lokalizovat a odposlouchávat komunikaci. Uvedl to ve čtvrtek představitel amerického ministerstva zahraničí, podle něhož odhalil vybavení balonu už nad USA americký letoun U-2, který je schopný létat ve velkých výškách.

Foto: Facebook U.S. Fleet Forces Command

Americké námořnictvo zveřejnilo snímky vyzvednutí čínského balonu.

Článek

„Vybavení výškového balonu bylo evidentně pro zpravodajské pozorování a neodpovídalo vybavení na meteorologických balonech,“ řekl diplomat. „Měl mnoho antén, zřejmě schopných zachycovat komunikaci a provádět její geolokaci,“ dodal.

„Byl vybaven slunečními panely, které byly dost velké, aby dodávaly adekvátní energii pro provozování více aktivních senzorů sbírajících zpravodajské informace,“ řekl ještě představitel amerického ministerstva zahraničí.

Pentagon uvedl, že navzdory špionážnímu vybavení nebyl balon schopen poskytnout více informací než satelity. Čína navíc zastavila přenos informací z balonu, jakmile ho Spojené státy odhalily.

Tajemník ministerstva obrany pro indopacifické bezpečnostní otázky Ely Ratner před Senátem uvedl, že se Pentagon pokusil spojit se s čínskou Lidovou osvobozeneckou armádou (PLA) přes vojenské kanály, ale marně.

„Nadále máme nataženou ruku, a to ihned po sestřelení balonu. Bohužel do dneška PLA na volání nereaguje,“ podotkl Ratner.

Lockheed U-2 Dragon Lady
Lockheed U-2 Dragon Lady je špionážní letoun schopný létat ve výšce až 20 km. Poprvé byl nasazen v roce 1956. USA je hojně používaly ke špionážním letům i nad Sovětským svazem, než v roce 1960 Sověti sestřelili jeden pilotovaný Garym Powersem. USA však stroje využívaly dále i při kubánské krizi, když s jejich pomocí odhalily, že se na Ostrově svobody rozmisťují sovětské rakety. Používaly je i ve vietnamské válce, nad Irákem i Afghánistánem. Kvůli vysokému dostupu díky velmi štíhlým křídlům o velkém rozpětí, kvůli nimž stroj připomíná větroň, se využívají dále, i když je měly postupně nahrazovat bezpilotní stroje Global Hawk.
Stroj byl postupně modernizován, vyměňovaly se motory za silnější a od verzí U-2E/F se montovalo zařízení pro doplňování paliva za letu. Verze U-2R z roku 1967 byla zvětšená o 30 procent a měla větší nosnost a větší zásoby paliva. U verze U-2S, na kterou bylo modernizováno 31 strojů, jsou nové motory F118.
Stroj je extrémně náročný na pilotáž, dlouhé lety ve velkých výškách jsou vyčerpávající.

Čína poslala špionážní balony do celého světa, varují USA

Svět

Americké námořnictvo zveřejnilo snímky z vyzvednutí části čínského balonu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám