Hlavní obsah

Čínský balon byl plný špionážní techniky Made in USA, zjistily americké úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podezřelý čínský balon, který Američané po několika dnech váhání v únoru nad Atlantikem sestřelili, byl vybaven zařízením k pořizování fotografií, videí a dalších informací. Podle sdělení amerických úřadů, které provádějí průzkum jeho trosek, však zařízení nebylo schopno předat nashromážděné informace do Číny.

Foto: Randall Hill, Reuters

Tryskové letadlo letí kolem čínského balonu poblíž východního pobřeží USA

Článek

Podle Pekingu to mělo být zařízení na průzkum meteorologických jevů ve vysokých hladinách atmosféry, podle Washingtonu nový způsob sofistikované špionáže. Do čínsko-amerického sporu o účel podezřelého balonu, který se na přelomu letošního ledna a února několik dní vznášel nad územím Kanady a USA, nyní vnesly alespoň částečné jasno první výsledky průzkumu trosek zařízení.

List The Wall Street Journal (WSJ) nyní uvádí, že balon byl „prošpikován“ špionážní technikou umožňující pořizování fotografií, videí a dalších informací. WSJ se odvolává na zprávu z vyšetřování, na němž se podílelo několik amerických federálních úřadů včetně kontrarozvědky FBI.

Incident s balonem se už nikdy nesmí opakovat, vzkázal Blinken Číně

Amerika

Velká část zajištěné špionážní techniky byla vyrobena v USA a obsahuje i komponenty, které se běžně dají pořídit na amerických e-shopech, uvádí WSJ. Balon byl ale doplněn o součástky čínské výroby. Podle vyšetřovací zprávy však zařízení nebylo schopno data předávat do Číny.

Poté, co byl balon nad územím USA začátkem roku detekován, americké úřady nejprve s jeho likvidací několik dní váhaly – údajně s tím, že jeho zničení nad pevninou by mohlo ohrozit lidské životy. Balon byl nakonec sestřelen až nad Atlantským oceánem, podle Američanů takovým způsobem, aby se později z jeho trosek dalo co nejvíce „vytěžit“. Což se nyní děje.

Celá kauza značně zhoršila vztahy mezi USA a Čínou. Americký ministr obrany Antony Blinken kvůli ní mimo jiné odvolal plánovanou návštěvu Číny a ta se uskutečnila teprve začátkem června.

Pitomý balon. Biden naznačil brzké zlepšení vztahů s Čínou

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám