Hlavní obsah

USA sestřelily čínský špionážní balon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy sestřelily nad Atlantským oceánem čínský balon, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Poté zahájily operaci na vyzvednutí trosek. Uvedla to agentura AP.

USA sestřelily čínský balon nad AtlantikemVideo: TRAVIS HUFFSTETLER, LEX MOORE, AP

 
Článek

Kvůli sestřelení balonu Spojené státy omezily letecký provoz nad Severní a Jižní Karolínou. Balon sestřelily krátce před 21. hodinou SEČ. Podle agentury AP už USA zahájily operaci na vyzvednutí trosek balonu, který se vznášel zhruba 18 kilometrů nad zemským povrchem a byl velký zhruba jako tři školní autobusy dohromady.

Americký prezident Joe Biden ještě v průběhu dne hovořil o balonu jen krátce. „Postaráme se o to,“ řekl.

Pentagon v pátek informoval, že už několik dní pozoruje čínský špionážní balon ve vzdušném prostoru Spojených států. Balon se podle něj pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty, například nad Malmstromovou leteckou základnou v Montaně, jednou ze tří v USA, kde se nacházejí strategické rakety. V sobotu byl podle AP balon spatřen nad Severní Karolínou a blížil se k pobřeží Atlantického oceánu.

Podle AP chtěl Biden balon sestřelit, už když se o něm v úterý poprvé dozvěděl. Zástupci ministerstva obrany jej ale od toho tehdy údajně odradili z obavy, že by trosky mohly být nebezpečné při dopadu na zem.

Čínské ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že incidentu lituje a že se jedná o meteorologický balon, který nedokáže sám dobře manévrovat a nad USA jej zanesl vítr. V sobotu dodalo, že Peking „nikdy nenarušil území ani vzdušný prostor žádné suverénní země“.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli incidentu odložil plánovanou návštěvu Pekingu. V pátek Pentagon informoval, že další podobný špionážní čínský balon se vznáší nad Latinskou Amerikou. Polohu balonu blíže neupřesnil.

Další špionážní čínský balon se vznáší nad Latinskou Amerikou, uvedl Pentagon

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám