Hlavní obsah

Pitomý balon. Biden naznačil brzké zlepšení vztahů s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americko-čínské vztahy, které začátkem února poškodil „pitomý“ balonový incident, se brzy zlepší. V neděli to v Hirošimě prohlásil americký prezident Joe Biden.

Foto: Us Air Force, Reuters

Pilot amerického letectva sleduje podezřelý čínský špionážní balon, který se 3. února 2023 vznášel nad Spojenými státy

Článek

Šéf Bílého domu na tiskové konferenci na závěr summitu skupiny zemí G7 řekl, že USA a Čína by měly mít „otevřenou horkou linku“, jak se na tom shodl se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem už na podzim při schůzce na Bali.

„Pak ale ten pitomý balon nesoucí špionážní vybavení o váze dvou nákladních aut přeletěl nad USA, byl sestřelen a v naší vzájemné komunikaci se vše změnilo,“ zdůraznil.

„Myslím ale, že brzy uvidíte tání (v našich vztazích),“ ujistil.

USA sestřelily čínský špionážní balon

Amerika

Prozradil také, že jeho administrativa zvažuje, zda zrušit sankce vůči čínskému ministru obrany Li Šang-fuovi, s nímž se chce jeho americký protějšek Lloyd Austin setkat v červenci v Singapuru.

Střela za deset milionů

Pentagon začátkem února informoval, že už několik dní pozoruje nad USA čínský balon, který označil za špionážní.

Biden nakonec nařídil balon nad Atlantickým oceánem sestřelit nadzvukovou řízenou střelou AIM-9 Sidewinder. Ta podle webu Newsweek přijde v přepočtu na bezmála deset milionů korun.

Incident s balonem se už nikdy nesmí opakovat, vzkázal Blinken Číně

Amerika

Americký šéf diplomacie Antony Blinken v reakci na balonovou aféru dokonce zrušil svou plánovanou cestu do Číny.

Americké stíhačky F-22 následně sestřelily další létající objekty, z nichž nejméně jeden pravděpodobně patřil členům kroužku balonových nadšenců z Illinois.

Americké balony tu máme pravidelně

Čína proti sestřelení svého balonu rázně protestovala s tím, že byl pouze meteorologický. Balon podle ní nad Spojené státy zavál nepříznivý vítr, což posléze potvrdil deník The Washington Post.

„Jde o jasně přehnanou reakci, která vážně porušuje duch mezinárodního práva a zaběhlé mezinárodní zvyklosti,“ prohlásil v únoru Wang Wenbin, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Dodal, že Čína od loňského roku zaznamenala nad svým územím, především nad oblastmi Sin-ťiang a Tibet, „velké množství“ v USA vypuštěných vysokovzdušných balonů, které ilegálně přeletěly nad čínskou pevninou.

Obě země využívají ke vzájemnému špehování pokročilé špionážní satelity. Web Politico nicméně loni napsal, že Pentagon plánuje proti Číně či Rusku využít špionážní balony, jež by mohly sledovat hypersonické střely.

Čína odmítla telefonát s USA

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám