Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí se vydá na odloženou návštěvu Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se příští týden vydá na návštěvu Pekingu, kterou původně odložil kvůli incidentu s čínským výzvědným balonem nad americkým územím. V neděli 18. června má jednat se svým čínským protějškem Čchin Kangem a možná také s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Foto: Ntb, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

Washington ani Peking se k návštěvě zatím oficiálně nevyjádřily. O cestě ale s odvoláním na „dobře informovaný zdroj“ píše jak agentura AP, tak agentura Reuters.

Foto: Us Air Force, Reuters

Čínský balon, jak jej pozoroval pilot amerického letounu Lockheed U-2

Blinken měl původně navštívit Peking v únoru. Cesta se nakonec nekonala kvůli incidentu s čínským balonem nad americkým územím, který podle Washingtonu sloužil pro výzvědné účely. To Peking odmítl a kritizoval, že balon zničilo americké vojenské letectvo.

Čínský ministr obrany odmítl schůzku s Austinem

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v posledních měsících velmi napjaté kvůli Tchaj-wanu, čínským manévrům v Jihočínském moři či kvůli vztahům vůči Rusku. Minulý týden čínský ministr obrany Li Šang-fu odmítl schůzku se šéfem americké obrany Lloydem Austinem.

Foto: Facebook U.S. Fleet Forces Command

Americké námořnictvo zveřejnilo snímky vyzvednutí čínského balonu

Navzdory napětí se však kontakty mezi nejvyššími americkými a čínskými představiteli úplně nezastavily. Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns v květnu navštívil Čínu a ve Vídni v první polovině května jednal americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan s nejvýše postaveným čínským diplomatem Wang Iem.

Čína si vyjednala výstavbu základny na Kubě, zjistila americká média

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám