Hlavní obsah

CIA: Známe jména Rusů, kteří předali ukradené e-maily WikiLeaks

Právo, Novinky, doh, rei
Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) identifikovala zástupce Ruska, kteří předávali ukradené e-maily z Demokratické strany ke zveřejnění serveru WikiLeaks. Podle tajných služeb se tak dělo s pověřením prezidenta Vladimira Putina prostřednictvím třetích stran.

Foto: Larry Downing, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Několik zdrojů z americké administrativy, které agentura Reuters nejmenovala, potvrdilo, že takové závěry se objevily v nové zprávě tajných služeb. CIA a další služby podle nich shledaly, že ruská vláda v době před prezidentskými volbami v USA zesílila své snahy na podporu republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Ten nejenže v předvolebním boji dal několikrát najevo ochotu sblížit se s Moskvou, ale také se svým typickým řečnickým rozmachem vyzval Rusko, že jestli ještě má nějaké e-maily týkající se Hillary Clintonové, tak ať je zveřejní.

Rusko i Trump ovšem závěry amerických tajných služeb odmítají a agentura Reuters jména Rusů, kteří měli s ukradenými e-maily z tábora demokratky Clintonové nakládat a předávat je k publikaci WikiLeaks, neuvedla.

Agenti: Rusko je hrozbou

Zpráva vyšla jen pár hodin poté, co šéfové amerických tajných služeb ve společném prohlášení uvedli, že Rusko, které disponuje vyspělými útočnými počítačovými programy s důmyslnými funkcemi, představuje závažnou a rostoucí hrozbu pro zájmy Spojených států.

„Rusko je plnohodnotný hráč v kybernetickém prostoru, který představuje závažnou hrozbu pro americkou vládu, vojenskou, diplomatickou a obchodní infrastrukturu,“ uvedli ředitel zpravodajských služeb USA James Clapper, ředitel Národní bezpečnostní agentury (NSA) Michael Rogers a náměstek ministra obrany pro tajné služby Marcel Lettre.

Oznámení přišlo poté, co prezident Barack Obama v reakci na ruské vměšování se do dění v USA prostřednictvím hackerů vyhostil 35 ruských diplomatů. Rusko i Trump to popírají a Obamův nástupce prý chystá zveřejnění vlastních závěrů. Zatím tak ale neučinil a v pátek by se měl sejít se zástupci tajných služeb, kteří mu mají předložit své závěry.

Uvnitř amerických tajných služeb je nicméně evidentní značné rozladění nad Trumpovými reakcemi. „Je to smutné, když politici věří víc Vladimiru Putinovi a Julianu Assangeovi (šéf WikiLeaks – pozn. red.) než Američanům, kteří denně riskují své životy, aby dodali objektivní zpravodajskou analýzu,“ stěžoval si jeden ze zdrojů CNN.

Trump avizoval, že představí vlastní závěry o hackerských útocích. S představiteli tajných služeb se sejde v pátek. Současně se chystá po svém příchodu do Bílého domu 20. ledna tajné služby provětrat a reorganizovat. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Julian Assange

Reklama

Související články

Demokraté vidí za uniklými e-maily Rusko

Ve filadelfské kongresové hale odstartoval v pondělí večer čtyřdenní sjezd americké Demokratické strany, který má potvrdit nominaci bývalé první dámy Hillary...

Výběr článků

Načítám