Hlavní obsah

Brazilský prezident vzal zpátečku. Zatčení Putina ve své zemi nevylučuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilský prezident Lula da Silva vzal zpět své ujištění, že v jeho zemi ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v případě účasti na summitu G20, který se má konat v příští rok v Brazílii, nehrozí zatčení na základě zatykače vydaného Mezinárodním trestním soudem (ICC). V pondělí o tom informovala agentura AFP.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva

Článek

„Nevím, zda by ho brazilská justice zadržela. Jde o záležitost soudní moci. Ta rozhoduje, nikoliv moc vládní,“ prohlásil Lula da Silva v pondělí.

Ještě v pátek přitom mluvil jinak. „Mohu vám říci, že pokud budu prezidentem Brazílie a on přijede do Brazílie, není možné, aby byl zatčen,“ citovala da Silvu agentura Reuters.

Putina na G20 nezatkneme, vzkázal brazilský prezident. Šéfa Kremlu by posadil ke stolu se Zelenským

Válka na Ukrajině

Brazilský prezident takto mluvil na okraj víkendového summitu G20 v indickém Dillí, kde Rusko místo Putina zastupoval ministr zahraničí Sergej Lavrov. Indie členskou zemí ICC není, na rozdíl například od Jihoafrické republiky, která se v červenci dostala do prekérní situace, když řešila pozvánku Putina na summit rozvíjejících se ekonomik BRICS. I tam nakonec přijel Lavrov, jihoafrický soud krátce poté rozhodl, že pokud by Putin přijel, bylo by nutné jej zatknout.

Zatykač kvůli únosům dětí

Mezinárodní zatykač na Putina a ruskou dětskou ombudsmanku Mariju Lvovou-Bělovou vydal ICC letos v březnu v souvislosti s obviněními z únosů dětí na Ukrajině. Kreml nařčení odmítá. Trvá na tom, že zatykač na Putina je „neplatný“.

Od loňského února, kdy ruská invaze na Ukrajinu začala, vydal brazilský prezident několik smířlivých prohlášení k Moskvě. Mimo jiné řekl, že Zelenskyj za válku nese „svůj díl viny“, a navrhoval také, aby byl Rusku v rámci vyrovnání přenechán anektovaný poloostrov Krym, připomněla AFP.

Příští summit se má konat v listopadu 2024 v Riu de Janeiro a brazilský prezident vyjádřil naději, že „do té doby válka skončí“.

Putin nebude zatčení riskovat

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám