Hlavní obsah

Bostonský atentátník zabil tři lidi, 260 jich zmrzačil a potom si koupil mléko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Porotci u bostonského soudu, kde se koná proces s Džocharem Carnajevem, si prohlédli sestřih videí. Ta zachycují okamžiky před atentátem na místní maratón i chvíle po dvou bombových útocích. Jeden ze záběrů ukazuje Džochara, jak si jde v klidu koupit mléko, uvedl list Boston Globe a web krátkovlnné stanice WMUR9.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U soudu se promítaly nové záběry z útoku v Bostonu Video: Reuters

 
Článek

Bezpečnostní kamery zachytily oba bratry s batohy na ramenou, jak šli z Gloucesterské ulice na Boylstonskou a zahnuli doleva. Dvojici vedl starší Tamerlán, který mířil k cíli, zatímco mladší bratr zůstal u restaurace Forum. Tam se Džochar vmísil do davu. Batoh už měl u nohou, těsně za skupinou dětí, ve které byl i osmiletý Martin Richard, kterého detonace zabila, zatímco jeho mladší sestra Jane přišla o nohu.

Když vybuchla první bomba, všichni se podívali směrem k explozi – kromě Carnajeva. Ten se okamžitě vydal opačným směrem. Až po druhé explozi začal utíkat s davem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jane Flavell Collins, Reuters

Džochar Carnajev u soudu

Zatímco Tamerlán klidně odešel a zamířil na sever do Exeterské ulice, jeho mladší bratr utíkal z místa exploze k severu a zamířil do Fairfieldské.

Půl hodiny po výbuchu zašel mladší bratr do obchodu Whole Foods, kde si koupil půl galonu mléka.

Při explozích podomácku vyrobených náloží z tlakových hrnců zahynuli tři lidé a více než 260 jich bylo zraněno.

Otřesení svědci

Jedna ze zraněných, Jessica Kensky, popisovala, jak byla vymrštěna explozí do vzduchu. Kvůli zraněním přišla o obě nohy. Sama označila svá zranění za válečná.

Vypovídala i čínská studentka, která byla přítomna tomu, jak exploze zabila její spolužačku. Myslela si, že přežila, protože měla všechny končetiny, zatímco muži blíže batohu výbuch utrhl nohy.

Žalobci uvedli, že oba bratry inspirovala Al-Káida a útočili v odvetě za americké vojenské akce v muslimských zemích.

Obhájci tvrdí, že mladší bratr byl jen ve vleku staršího Tamerlána, který byl zabit po atentátu při policejním zásahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám