Hlavní obsah

Bolsonaro odsoudil útok svých příznivců na veřejné budovy v Brazílii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro odsoudil nedělní útok svých příznivců na budovy státních institucí v metropoli Brasília. Brazilský nejvyšší soud v souvislosti s vpádem demonstrantů rozhodl o dočasném odvolání guvernéra hlavního města Ibaneise Rochy, informovala agentura Reuters.

Příznivci Bolsonara pronikli do prezidentského paláceVideo: Reuters

 
Článek

„Poklidné demonstrace v mezích zákona jsou součástí demokracie. Avšak pustošení a vpád do veřejných budov se pravidlům vymykají,“ napsal Bolsonaro na Twitteru. Dodal také, že vždy bránil demokracii a svobodu a  respektoval zákony a ústavu a odmítl obvinění svého nástupce a současného prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, podle kterého svým chováním nepokoje podnítil.

Bolsonaro dosud výslovně neuznal svou porážku v loňských prezidentských volbách a oproti zvyklostem se nezúčastnil inaugurace svého nástupce. Místo toho odletěl na Floridu.

V brazilském hlavním městě Brasília v neděli večer SEČ vtrhli do budov státních institucí demonstranti, kteří nesouhlasí se zvolením Bolsonarova nástupce Luly. Ten do funkce nastoupil teprve minulý týden. Bolsonarovi podporovatelé se dostali do budov parlamentu, nejvyššího soudu a prezidentského paláce Planalto, nad kterými pak po několika hodinách bezpečnostní složky opět získaly kontrolu.

Foto: Marcelo Chello, ČTK/AP

Brazilský prezident Jair Bolsonaro ucházející se o znovuzvolení.

Vpád do budov státních institucí podle soudce nejvyššího soudu Alexandra de Moraese umožnily i bezpečnostní nedostatky. Za ty je podle něj zodpovědný guvernér federálního okrsku metropole Rocha, kterého kvůli tomu na 90 dní odvolal. Moraes také uvedl, že do 24 hodin mají Bolsonarovi příznivci vyklidit postavené tábory a odblokovat silnice.

Současný prezident Lula se podle agentury Reuters v době vpádu do budov státních institucí nenacházel v metropoli, ale ve státě São Paulo. V noci na dnešek se vrátil do Brasílie, kde zkontroloval stav a škody v  prezidentském paláci. Následně se sešel s představiteli nejvyššího soudu v soudní budově, napsal server O Globo.

Lula už dříve útok odsoudil jako „barbarství“, útočníky označil za „fašisty a fanatiky“ a slíbil, že potrestán bude každý, kdo za nepokoji stojí. Bolsonarovi vyčetl, že své příznivce podněcuje k nepokojům a za jejich činy nese zodpovědnost. Vpád protestujících do budov odsoudil i  americký prezident Joe Biden, který jej označil za „nehorázný“, a další světoví lídři včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či předsedy Evropské rady Charlese Michela.

„Odsuzuji útok na brazilské demokratické instituce. Vůle Brazilců a tamní instituce musí být respektovány,“ napsal generální tajemník OSN António Guterres.

Příznivci Bolsonara pronikli do prezidentského paláce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám