Hlavní obsah

Blagojevich je vinen tím, že prodával senátorské křeslo po Obamovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Bývalý guvernér amerického státu Illinois Rod Blagojevich byl pondělí uznán vinným v 17 z 20 bodů obžaloby. Bylo mezi nimi 11 bodů, které se týkaly pokusu prodat místo v americkém Senátu uvolněné po zvolení Baracka Obamy prezidentem.

Článek

Teoreticky mu hrozí až 300 let vězení, ale právní experti oslovení agenturou AP očekávají, že bude odsouzen k deseti až patnácti letům. Soud zatím nestanovil datum, kdy rozhodne o výši trestu. Blagojevich se stejně chce odvolat.

Politik byl rozsudkem překvapený. "Přiznávám, že mě to ohromilo," řekl novinářům při odchodu ze soudní síně. Naznačil, že se proti verdiktu odvolá.

Blagojevich byl už dříve shledán vinným za lhaní vyšetřovatelům. Ve zbývajících bodech tehdejšího procesu se ale porota v otázce viny či neviny neshodla, takže se soudní řízení muselo opakovat. Tentokrát se porotci ve většině bodů obžaloby shodli na Blagojevichově vině. Verdikt byl vynesen desátý den soudu. Uznán vinným byl ve všech deseti bodech obžaloby z podvodu.

Další body se týkaly úplatkářství a vydírání. Zneužíval svou funkci k vybírání peněz. Podle obžaloby například odmítal jedné nemocnici vyplatit dotaci, dokud její vedení neposkytlo dar Demokratické straně, za kterou byl Blagojevich zvolen.

Za většinu bodů obžaloby je trest ve výši dvaceti let.

Zásadním důkazem pro Blagojevichovo odsouzení se staly nahrávky telefonátů, které pořídil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Blagojevich na nich mluví o tom, že mu jako guvernérovi náleží právo jmenovat Obamova nástupce v Senátu. "Tahle věc je sakra zlatá a já se jí nehodlám vzdát jen tak za nic," řekl politik na nahrávce.

Související témata:

Výběr článků

Načítám