Hlavní obsah

Bin Ládin je na fotografiích znetvořený, USA se je bojí zveřejnit

Washington

Ve Spojených státech i mezi politiky sílí volání po zveřejnění fotografií mrtvého Usámy bin Ládina. Mohly by definitivně umlčet hlasy pochybovačů, které tvrdí, že ve skutečnosti nebyl zabit při akci v noci na pondělí. Obamova vláda ale se zveřejněním váhá, protože nejhledanější terorista má na snímku znetvořený obličej. Bojí se, že by takovýto obrázek pobouřil muslimy a radikály podnítil k odvetným akcím, uvádí televize ABC.

Článek

ABC uvedla, že fotografie by mohla být zveřejněna již dnes.

Bin Ládina zasáhly dvě kulky, jedna do hrudi a druhá nad levým okem. Když vystupovala, utrhla mu kus lebky.

„Je to velmi názorné,“ řekl jeden z vládních úředníků televizi NBC. Fotografie viděli i někteří kongresmani. Přesto neustává v Kongresu volání po jejich zveřejnění. Právě fotografie by mohly potvrdit americkou verzi zásahu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pevnost Usámy bin Ládina byla zapečetěnaVideo: Reuters

Pro zveřejnění je i předseda senátního výboru pro vnitřní bezpečnost Joe Lieberman a republikánská senátorka Susan Collinsová. Řekli, že zveřejnění fotografií může být nezbytné, i když se Obamova administrativa hájí tím, že to není nutné, protože jsou tu další důkazy včetně testu DNA. I poradce Baracka Obamy pro bezpečnost a boj proti terorismu John Brennan uvádí, že zveřejnění fotografií zvažuje.

Musíme si být jisti, budeme ctít důstojnost Usámy bin Ládina, byla-li tu nějaká.
předseda sněmovního výboru pro tajné služby Mike Rogers

Naopak proti je předseda sněmovního výboru pro tajné služby Mike Rogers: „Musíme si být jisti, budeme ctít důstojnost Usámy bin Ládina, byla-li tu nějaká. Neměli bychom rozdmýchat problémy v dalších místech na světě a je tu pořád dost důkazů, aby lidé byli přesvědčeni, že je to Usáma bin Ládin.“

Zásah byl brutální a likvidační

Fotografie by také mohla ukázat, že zásah byl proveden s brutální tvrdostí. Ládin byl údajně zabit až na konci přestřelky. Je přitom možné, že se sám nebránil a ještě se ho snažila chránit jeho žena svým vlastním tělem.

I záběry z domu, kde se bin Ládin ukrýval, ukazují, že zásah byl tvrdý. Ve zdi je otvor po explozi granátu nebo hlavice rakety, na posteli na podlaze zaschlá krev, která potřísnila i koberec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na bin Ládina jeho sousedé natočili na mobilVideo: Reuters

Už se objevily zprávy, že akce skoro čtyřiceti mužů ve vrtulnících byla likvidační a šlo o to zabít bin Ládina a ne jej dopadnout a postavit před soud. [celá zpráva]

Tyto zprávy se pokoušel vyvrátit Brennan, podle něhož byla zvažována i možnost zajmout ho. Sám ale přiznal, že to byla spíše teoretická možnost. Navíc byla podmíněna tím, že by to neohrožovalo útočníky. Hlavní bylo, aby žádný Američan nepadl a nebyl zraněn. [celá zpráva]

Američané už jednou zveřejnili obrázky lidí zabitých při přepadu komanda, šlo o syny Saddáma Husajna. Záběry zkrvavených těl Udaje a Kusaje ale vyvolaly i rozpaky.

Anketa

Měly by se zveřejnit fotografie znetvořeného bin Ládina?
Ano
79,9 %
Ne
20,1 %
Celkem hlasovalo 38100 čtenářů.

Reklama

Související články

Svět oceňuje bin Ládinovu smrt

Většina světových politiků ocenila zabití vůdce sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Přivítali to nejen evropští spojenci ve válce v Afghánistánu, tedy Francie,...

Výběr článků

Načítám