Hlavní obsah

Bílý dům umožní žalovat firmy, které na Kubě užívají americký majetek zabavený komunisty

Bílý dům umožní žaloby proti cizím firmám, které na Kubě využívají americký majetek konfiskovaný kubánskými komunisty. O opatření, které má být oficiálně oznámeno ve středu, informovala v úterý agentura Reuters. Washington by měl také oznámit nové sankce proti Kubě, Nikaragui a Venezuele.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Rozhodnutím o žalobách by mohly být postiženy evropské nebo kanadské společnosti a kubánský režim by se mohl dostat do problémů při získávání zahraničních investic, napsal Reuters s odvoláním na právní experty. Jde rovněž o další známku toho, že Washington chce Havanu potrestat za podporu, kterou poskytuje venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi.

Trump bude své rozhodnutí opírat o kontroverzní Helmsův-Burtonův zákon z roku 1996, který americkým občanům umožňuje podat žalobu na cizí společnosti kvůli americkému majetku zabavenému v 60. letech minulého století kubánským režimem.

Obava z chaosu

Účinnost kritického paragrafu zatím američtí prezidenti vždy zablokovali kvůli odporu mezinárodního společenství a kvůli obavám, že by spustil vlnu žalob a způsobil chaos v americkém právním systému.

Kanada a státy Evropské unie mají na Kubě značné obchodní zájmy a na karibském ostrově nyní podnikají i americké firmy, které tam začaly investovat po normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi v roce 2014. Uplatnění Helmsova-Burtonova zákona může podle expertů vyvolat spory o majetky v hodnotě bilionů dolarů a zkomplikovat vztahy Washingtonu se spojenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám