Hlavní obsah

Biden v soukromí nadává Netanjahuovi i Trumpovi, píše web. Zveřejnil i seznam urážek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden v soukromí nešetří nadávkami na adresu jak svého volebního soka Donalda Trumpa, tak izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Tvrdí to alespoň web Politico, který s odvoláním na lidi z Bidenova okolí zveřejnil i konkrétní neslušné výrazy, kterými oba politiky počastoval. Bílý dům v reakci oficiálně popřel, že by Biden Netanjahua urážel. V případě Trumpa to odmítl komentovat.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Vulgárním výrazem „bad fuc*ing guy“ („ku*va špatnej chlap“) označil Biden podle zdrojů webu v soukromí Netanjahua, který po útoku palestinských teroristů vede odvetnou válku s teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. „Prezident to neřekl, nikdy by to neudělal,“ citoval zároveň Politico mluvčího Bílého domu s tím, že Biden a Netanjahu spolu mají „desetiletí trvající vztah, který je uctivý na veřejnosti i v soukromí“.

Americký prezident sice po útocích ze 7. října oficiálně podpořil právo Izraele na sebeobranu, zároveň ale Netanjahua už v prosinci varoval, že kvůli trvajícím ničivým útokům v Gaze mezinárodní podporu ztrácí. Problém je to i pro samotného Bidena - dle průzkumů zhruba polovina jeho Demokratické strany se stávající americkou podporou Izraele v této válce nesouhlasí.

V průzkumu CNN vede Trump nad Bidenem, prezidenta by porazila i Haleyová

Volby USA

O nevybíravém Bidenově slovníku na adresu amerického exprezidenta (a nynějšího volebního soka) Donalda Trumpa informoval web Politico jen o pár dní dříve. Šéf Bílého domu republikánského politika před svými spolupracovníky zhodnotil jako „fuc*ing sick“ (ku*evsky zvráceného“), napsal server. „Ten chlap je zas*aný kretén,“ prohlásil zas Biden podle zdrojů webu o Trumpovi při jiné příležitosti. Bílý dům to v tomto případě odmítl komentovat - napjaté vztahy mezi oběma politiky však nejsou žádným tajemstvím.

Důvodů vzájemné nevraživosti je řada, Bidena však v poslední době rozzuřilo zejména Trumpovo vtipkování o útoku na manžela bývalé šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, kterému útočník na podzim roku 2022 doma prorazil lebku kladivem, napsal web Politico. Nyní třiaosmdesátiletý Paul Pelosi po útoku podstoupil operaci a později byl propuštěn z nemocnice domů.

Prezidentův sok vulgaritu sdílel veřejně

„Je ostuda, že křivácký Joe Biden nemá respekt k prezidentství jak veřejně, tak v soukromí,“ reagoval nyní na zprávu o prezidentových výrocích Chris Lacivita, šéfporadce Trumpovy volební kampaně. „Ale není překvapivé, že nerespektuje 45. prezidenta stejným způsobem, jakým nerespektuje americký lid svou neúspěšnou politikou,“ dodal.

Hrubozrnným slovníkem na sebe však opakovaně poutá pozornost i Trump. Například loni 4. července, kdy USA slaví Den nezávislosti, zveřejnil na své síti Truth Social fotku jen mírně rozostřeného praporu s vulgárním vzkazem jeho sokovi: „Bidene, jdi do pr*ele“.

Američané volí prezidenta letos 5. listopadu. Vše nasvědčuje tomu, že budou vybírat právě mezi jednaosmdesátiletým Bidenem a tou dobou osmasedmdesátiletým Trumpem.

Netanjahu odmítl slova Bidena o možnosti vzniku palestinského státu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám