Hlavní obsah

Netanjahu odmítl slova Bidena o možnosti vzniku palestinského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podle agentury DPA odmítl slova amerického prezidenta Joea Bidena o možnosti vzniku palestinského státu. Nechce kompromisy, pokud jde o úplnou izraelskou bezpečnostní kontrolu nad celým Západním břehem. Ten Izrael desítky let v rozporu s mezinárodním právem okupuje.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Biden v pátek večer na dotaz novinářů řekl, že vznik palestinského státu není nemožný ani za úřadování Netanjahua, který se proti němu staví. „Myslím, že se nám podaří něco vymyslet,“ poznamenal mimo jiné americký prezident.

Netanjahu to ale vidí jinak. „Nepřistoupím na žádný kompromis, pokud jde o plnou izraelskou bezpečnostní kontrolu nad celou oblastí západně od řeky Jordán – a to je v rozporu s palestinským státem,“ napsal izraelský premiér v sobotu večer na X.

Palestinský stát by měl podle představ palestinského vedení vzniknout v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu a také ve východním Jeruzalémě, který Izrael anektoval.

Netanjahu, v jehož vládě jsou i krajně pravicoví politici, vznik palestinského státu opakovaně odmítá. Stejně tak podle zdrojů zpravodajské televize NBC News reagoval minulý týden na americký návrh, který počítá s normalizací vztahů Izraele se Saúdskou Arábií výměnou za postupné směřování ke vzniku palestinského státu.

Biden: Palestinský stát by mohl vzniknout i za Netanjahua

Blízký a Střední východ

Podle NBC News to svědčí o narůstajících neshodách mezi Netanjahuem a Bidenovou administrativou, která se tak už spíše připravuje na období po odchodu nynějšího izraelského premiéra. Oba politici spolu v pátek telefonicky hovořili zhruba po měsíci, zatímco na začátku války Izraele proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás byli v kontaktu i několikrát týdně.

Hamás a další palestinští ozbrojenci při teroristickém útoku na Izrael ze 7. října zabili přes 1100 lidí a dalších 240 unesli. V odvetě Izrael zničil velkou část Pásma Gazy, kde kvůli tomu většina z 2,3 milionu Palestinců musela opustit své domovy. Přes 24 000 jich přišlo o život.

Válka s Hamásem se nejspíš protáhne až do roku 2025, míní Netanjahu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám