Hlavní obsah

V průzkumu CNN vede Trump nad Bidenem, prezidenta by porazila i Haleyová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila americká zpravodajská televize CNN, vede bývalý prezident Donald Trump nad současnou hlavou státu Joem Bidenem. Stávajícího prezidenta by podle sondáže v preferencích porazila i Nikki Haleyová, která je zatím hlavní Trumpovou soupeřkou v republikánských primárkách. Většina Američanů však Trumpa i Bidena hodnotí negativně.

Foto: Profimedia.cz

Současný americký prezident Joe Biden a jeho republikánský soupeř exprezident Donald Trump

Článek

Průzkum agentura SSRS uskutečnila na konci ledna. Tehdy chtělo podpořit Trumpa 49 procent registrovaných voličů a Bidena 45 procent lidí. Dalších pět procent by dostali jiní kandidáti.

Preference se tak ve srovnání s předchozím obdobným z přelomu října a listopadu nezměnily. Vzhledem ke statistické chybě kolem tří procent je však rozdíl mezi Trumpem a Bidenem příliš těsný na jednoznačné závěry.

Niki Haleyová by nad Bidenem mohla zvítězit s ještě větším náskokem. Hlas jí chtělo dát na konci ledna 52 procent voličů, a republikánská politička si tak polepšila ve srovnání s předchozí sondáží o tři procentní body. Biden si místo toho pohoršil o čtyři procentní body na 39 procent. Ostatní kandidáti by dostali sedm procent hlasů. Na rozdíl od Trumpa voliči hodnotí Haleyovou častěji jako političku středního proudu.

Je to jasné, u republikánů vyhraje Trump, míní už i Biden

Amerika

U Bidena i Trumpa převažuje mezi Američany negativní hodnocení. Nepříznivý názor má na Bidena 59 procent respondentů a Trumpa hodnotí negativně 55 procent respondentů. V případě současného prezidenta negativní hodnocení za posledních 12 měsíců stoupla o pět procentních bodů, zatímco u Trumpa klesla o osm procentních bodů. Hlavní motivací voličů tak bude hlasovat proti jednomu nebo druhému kandidátovi.

Podle průzkumu by vítězství jednoho z kandidátů zanechalo většinu národa nespokojenou a značnou část rozrušenou.

Dřívější průzkumy

Agentura Reuters/Ipsos v první polovině ledna zveřejnila průzkum, podle kterého by Trump i Biden získali shodně 35 procent hlasů. Zhruba třetina korespondentů v něm nepodporovala ani jednoho z těchto dvou kandidátů.

Dalších zhruba 13 procent lidí uvedlo, že by vůbec nevolili, devět procent zase, že by podpořili jiného kandidáta, a osm procent si volbou ještě nebylo jistých, uvádí agentura Reuters. V přímé volbě pouze mezi Bidenem a Trumpem by oba získali shodně 48 procent.

Například v prosincovém průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil list The Wall Street Journal, Biden prohrával o čtyři procentní body. Tehdy mu průzkum přiřkl 43 procent, kdežto Trumpovi 47 procent.

V amerických prezidentských volbách však nerozhoduje počet získaných hlasů od občanů, ale počet volitelů, které udělují jednotlivé státy. Kvůli této formě nepřímé volby se tak může stát, že ve volbách zvítězí kandidát, který nedostal nejvyšší počet hlasů od lidí. V roce 2016 se tak Donald Trump stal prezidentem, ačkoliv měl o skoro tři miliony hlasů méně než demokratická kandidátka Hillary Clintonová.

Bude to těsné. Biden i Trump v novoročním průzkumu svádí vyrovnaný souboj

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám