Hlavní obsah

Biden si spletl Ukrajinu s Afghánistánem a Irákem. Neměli jsme tam chodit, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden se dopustil dalšího přeřeknutí, když v rozhovoru se stanicí MSNBC zaměnil Ukrajinu za Afghánistán a Irák. Šéf Bílého domu se rychle sám opravil a dodal, že angažmá Spojených států v obou zemích byla chyba, kterou by nyní Izrael v Pásmu Gazy neměl opakovat. Vyjádření neuniklo pozornosti ruských představitelů, kteří si na Bidenově záměně s gustem smlsli.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden prohlásil, že během jednání varoval izraelský válečný kabinet, aby nyní v Pásmu Gazy neopakoval stejnou chybu, jaké se podle něj dopustili Američané, když byli po teroristických útocích z 11. září 2001 „pohlceni vztekem“.

„Amerika udělala chybu. Šli jsme za (Usámou) Bin Ládinem, dokud jsme ho nedostali. Ale neměli jsme chodit na Ukrajinu,“ řekl Biden, než se opravil. „Neměli jsme jít do celé té věci v Iráku a Afghánistánu. To nebylo nutné,“ nechal se slyšet obhajující jednaosmdesátiletý americký prezident.

V rozhovoru také prohlásil, že izraelský premiér Benjaminu Netanjahu svým přístupem k válce s Hamásem židovskému státu víc škodí, než pomáhá. Řekl také, že například útok na město Rafáh by pro něj byl překročením „červené linie“, zároveň ale Biden slíbil, že Izrael „nikdy neopustí“.

Mimořádný idiot, rozohnil se Medvěděv

Bidenovo přeřeknutí nepřekvapivě rychle kousavě okomentovali ruští představitelé. „Mimořádný idiot,“ napsal k videu s promluvou šéfa Bílého domu prostořeký ruský exprezident a místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv, který je znám svými divokými vyjádřeními.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová to označila za freudovský přeřek. „Nespletl si to. Nemůže už tajit to, čemu každý rozumí, Spojené státy se celým ukrajinským projektem pošpinily tím nejkrvavějším způsobem,“ citovala ji stanice RT, zatímco Rusko už více než dva roky pokračuje v rozsáhlé vojenské invazi na Ukrajinu.

Možná na to nevypadám. Biden v projevu vtipkoval o svém věku

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám