Hlavní obsah

Možná na to nevypadám. Biden v projevu vtipkoval o svém věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden vtipkoval o svém stáří na závěr čtvrtečního projevu v Kongresu, jehož cílem bylo mimo jiné ukázat skeptickým voličům, že má i v 81 letech stále dost sil na vykonávání své funkce. Například poznamenal, že už je na světě dlouho, i když na to možná nevypadá. Také uvedl, že důležitější než věk jsou ideje.

Foto: Shawn Thew, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

Jeho slova přišla ke konci zhruba hodinového poselství o stavu unie, s nímž prezident vystoupil v době, kdy je v plném proudu kampaň před listopadovými prezidentskými volbami. Biden, který je už nyní nejstarším prezidentem v dějinách USA, se v nich chce ucházet o druhý mandát, zatímco i velká část jeho Demokratické strany vyjadřuje pochybnosti ohledně jeho kondice.

„Vím, že na to možná nevypadám, ale už jsem tady nějaký ten pátek,“ řekl prezident, který už delší dobu na obavy spojené s jeho věkem reaguje humorem. „A když se dostanete do mého věku, některé věci jsou vám jasnější než kdy dříve,“ pokračoval.

Biden řekl, že během jeho kariéry jej lidé označovali za příliš mladého i příliš starého, avšak vždy věděl, „co přetrvává“. Slíbil, že bude vždy prezidentem všech Američanů, a hovořil o principech rovnosti všech Američanů či o potřebě respektovat ostatní a nepřijímat nenávist.

Biden: Putin se na Ukrajině nezastaví

Amerika

„Někteří jiní lidé v mém věku vidí jiný příběh: americký příběh zášti, pomsty a odplaty,“ dodal prezident. Jakkoli 77letého Donalda Trumpa nezmínil, zjevně šlo o reakci na jeho předvolební rétoriku. Exprezident nedávno v projevu vzkázal příznivcům, že úspěch USA pod jeho vedením „bude naše pomsta“.

Není schopen vést USA, reagují republikáni

Joe Biden je omezený vůdce, který není schopný vést Spojené státy, uvedla v republikánské reakci na projev hlavy státu v Kongresu senátorka Katie Brittová z Alabamy.

„Náš vrchní velitel nevelí. (…) Svobodný svět si zaslouží něco víc než váhavého a omezeného vůdce,“ uvedla Brittová, která přednesla oficiální republikánskou reakci.

List The New York Times (NYT) poznamenal, že 42letou senátorku považují mnozí republikáni za vycházející hvězdu strany; po jejím vystoupení zároveň psal o „nevyrovnaném“ projevu, který provázel napjatý úsměv a vraštění čela.

„Země, kterou známe a milujeme, se nám podle všeho vzdaluje,“ řekla Brittová. „Za (Bidenovy) vlády jsou na tom rodiny hůře – naše komunity jsou méně bezpečné, naše země je méně bezpečná,“ dodala. Její slova o kriminalitě NYT hodnotí jako nepravdivá, neboť oficiální údaje ukazují, že násilné trestné činnosti v letech 2022 a 2023 ubývalo.

Bidenův pravděpodobný republikánský soupeř do listopadových voleb Donald Trump zhruba hodinový projev podle agentury AP živě komentoval na své sociální síti Truth Social, kde se bránil prezidentovým výpadům. Ten ho jmenovitě nezmínil, ale hojně o něm mluvil jako o svém „předchůdci“.

Řeč, která se týkala velkých předvolebních témat jako postpandemické vzpruhy hospodářství či imigrace, ale i zahraniční politiky, byla podle Trumpa tím „možná nejzlostnějším, nejméně soucitným a nejhorším projevem o stavu unie, jaký kdy zazněl“. „Byla to ostuda pro naši zemi!“ uvedl exprezident.

„Kdekoliv a kdykoli“. Trump už chce debaty s Bidenem, prezidentův tým mlží

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám